Публикация

Кметът на Ню Йорк с инициатива за ограничаване консумацията на сол


Нюйоркското кметство оповести план за намаляване на съдържанието на сол в най-често консумираните от жителите на града продукти.

Администрацията не предвижда нормативни ограничения, а разчита на доброволното присъединяване към инициативата на производители и ресторанти, тъй като това ще повиши доверието на потребителите към фирмите и ще предостави допълнителни възможността за реклама. Градските власти са си поставили за цел в рамките на 5 години да постигнат намаляване съдържанието на сол в готовите храни с 25%.

Нюйоркският кмет Майкъл Блумбърг е известен привърженик  на здравословния начин на живот.  Преди време той задължи ресторантите да отбелязват в менюто си енергийната стойност на продуктите и забрани използването на трансмазнини при приготвянето на храната.

Според градските здравни власти 80% от солта жителите приемат чрез полуфабрикатите и в заведенията за обществено хранене.

Към инициативата вече се включи една от големите вериги супермаркети- A&P. Желание да направи това заяви и веригата закусвални Subway.

Коментари