Публикация

Проф. В. Миланова: Превръщането на болниците в университетски ще реши проблема с липсата на лекари

Тя призовава кметовете да подкрепят младите лекари


Ако на младите лекари се създаде условие за кариера, те ще остават в България.

Това заяви проф. Вихра Миланова, ректор на Медицински университет-София, пред в. „24 часа“. Тя допълни, че подкрепя стремежа на все повече големи болници да станат университетски.

По думите й по този начин ще се стимулира преподавателската дейност и научната продукция, което ще даде възможност на лекарите да се развиват.

Когато болниците стават бази за обучение, се засилват контактите със студентите и младите лекари и ползата е взаимна. Те са потенциални кадри, а превръщането на болниците в университетски, е един от най-ефективните пътища за решаване на проблема с липсата на лекари“, смята проф. Миланова.

Според нея проблемът с медиците, които напускат страната, е многопластов и затова се изискват активни политики от много страни.

„Една от идеите е да започнем много тясно сътрудничество със сдружението на общините. Изключително позитивен е примерът на някои общини, които вече обявиха, че предлагат стипендии за студенти по медицина, които после ще работят в съответната община. А защо не кметовете да отделят и жилища за младите лекари?

Предлагаме среща между академични кадри и ръководството на Медицинския университет в София, и сдружението на общините, за да обменим добри идеи и да обсъдим как да се стимулира този процес“, каза проф. Миланова.

Тя допълни, че ръководеното от нея учебно заведение ще е стабилен партньор в такъв общ проект. Стипендиите са изключително разумна инвестиция за общините, която ще се възвърне многократно, а на бъдещите лекари ще се гарантира спокойствие и сигурност, категорична е проф. Миланова.

Коментари