Публикация

Гаденето при бременните – резултат на хормонална промяна или ниска кръвна захар?

Навременното лечение и адекватният хранителен режим облекчават симптомите


Гаденето или повръщането рано сутрин е толкова често срещано при бъдещите майки, че се смята за симптом на нормална бременност. Обикновено идва малко след събуждане, като по-често говорим за повдигане, а не за същинско повръщане.  Най-често тези симптоми не вредят на здравето на бъдещата майка. 

При малък процент от случаите (около 3,5 на 1000 бременности) гаденето е много по-тежко и постоянно. Състоянието е известно като hyperemesis gravidarum. При тези жени могат да настъпят флуидни и електролитни обърквания в организма и обикновено се необходимо бременната да бъде приета в болница. 

Механизъм на сутрешното гадене

Учените още не са изяснили точните причини, които водят до гаденето при бременните. Обсъждани са различни теории, но нито една от тях досега не е категорично потвърдена. Сред най-често разпространяваните теории е покачването на хормоналните нива, промяната на активността на стомашночревния тракт или психологически и емоционални фактори. 

Сутрешното неразположение може да се дължи на увеличение на нивата на хормоните естроген и прогестерон. Тъй като прогестеронът има функцията също да отпуска стомашните мускули и червата, увеличаването на нивото му може да доведе до свръхдоза стомашни киселини и, като резултат, до ГЕРБ - Гастроезофагеална рефлуксна болест. 

Хормонът човешки хорион гонадотропин  също може да доведе до гадене, тъй като стимулира  друг ендогенен хормон – вазопресин, известен и като антидиуретичен хормон. Тъй като вазопресина стимулира и повръщането, повишената чувствителност към хормона при бременните може да е една от причините за сутрешното гадене. 

Според друга теория хипогликемията или ниската кръвна захар, причинена от повишените енергийни нужди на плацентата, е друга причина за гаденето при бременните.  

Сутрешното неразположение може да представлява и еволюционна адаптация или характерна черта, която предпазва бременната жена  и нейното неродено дете от хранително отравяне. Тъй като жените, които имат сутрешно гадене, обикновено нямат афинитет към храни, които потенциално могат да бъдат заразени – като яйца, пилешко и друг вид месо, шансовете за оцеляване на майката и плода й са много по-големи.  

Как да се справим с гаденето

Макар че сутрешното гадене се среща при голям процент от бременните жени, облекчаването на симптомите трябва да е съобразено с всеки конкретен случай. Времето за започване на лечението е от ключово значение, тъй като ранното лечение може да спре развитието на hyperemesis gravidarum и да намали периода, в който бременната отсъства от работа, времето на хоспитализация и на емоционален дискомфорт.  

Някои от опциите за лечение на сутрешното гадене включват адекватен хранителен режим, пиенето на поне 2 л течности на ден, вземането на витамини за бременни, антиациди, фибри за запечен стомах. Помага също освобождаването от излишната слюнка  и редовното плакнене на устата. Билкови продукти като джинджифил и витамин B6 също са безопасни за използване, макар че медицинската литература показва, че тяхната ефективност варира. 

Източник: „Нюз медикъл“


Коментари