Публикация

Миома с тегло над 2 кг отстраниха гинеколози в Болница "Тракия"

Доброкачественото образование нараснало до тези размери след 7-годишно алтернативно лечение


Екип на Акушеро-гинекологично отделение в Болница "Тракия" отстрани голяма миома с тегло 2,1 килограма от корема на 55-годишна пациентка. Жената е постъпила в отделението по спешност с обилно генитално кървене. Миомното образувание е било констатирано още преди 7 години в начален стадий, но тогава пациентката категорично отказва хирургична намеса и решава да се лекува с алтернативна медицина.

"Тогава имаше възможност да отстраним миомата лапароскопски с минимално инвазивен метод, със запазване на матката и бързо възстановяване на пациента", коментира след операцията лекуващият гинеколог д-р Таня Начева. Сега нарасналото туморно образувание е наложило пълна хистеректомия (отстраняване на матката). Операцията е продължила близо 2 часа и е извършена от екип гинеколози на Болница „Тракия" - д-р Таня Начева, д-р Калина Пиперкова, д-р Иван Иванов и анестезиолог д-р Евгений Борисов. Въпреки тежката операция се очаква пациентката да се възстанови до 5 дни.
За съжаление, в последните години нараства броят на случаи с прекомерно нараснали миомни тумори, коментираха лекарите от АГ-отделението на болницата. Затова те препоръчват на жените да извършват редовни профилактични прегледи и при подобни проблеми да се консултират и вслушват в препоръките на акушер-гинеколозите.

Коментари