Публикация

Специалността ни стана високотехнологична

Урологията е медицинска дисциплина, която се занимава със заболяванията на на пикочоотделителната система ,както и с патологията на мъжката полова система.


В контекста на това пациентите, които търсят специализирана урологична помощ са мъже и жени със заболявания на бъбреците, горните и долни пикочни пътища,както и мъже със заболявания на половата система и репродуктивни неудачи.В частност децата с урологични заболявания също се явяват като пациенти в урологичните кабинети.

Тук трябва да отчетем факта,че в зависимост от пола и възрастта , както и вида на заболяването са налице различия по отношение на честотата на срещане на съответната патология, а именно:

  • при децата доминират вродените заболявания на пикочополовата система, възпалителните заболявания, уролитиазата в детската възраст,варикоцелето,торзио(усукване) на теситса и/или епидидима или придатъците им и по-рядко травми и тумори на пикочоотделителната система(главно тумори на тестисите и бъбрека).


  • при жените в по-млада възраст доминират възпалителните заболявания на долни и горни пикочни пътища- цистити и пиелонефрити,половопреносими инфекции ,както и уролитиазата.
  • при по-зрелите и възрастните пациентки с голяма честота се срещат възпаленията на пикочната система, свръхактивния пикочен мехур,туморите на пикочния мехур и бъбреците и уролитиазата. Сериозен проблеми при тях е и инконтиненцията на урината(неволевото изпускане на урина) и неврогенните нарушения при микцията,явяващи се най-често след настъпването на климакса и менопаузата(във връзка с хормоналния дефицит),след понесени хирургични интервенции на органите в малкия таз или травми на същите ,след неврологични заболявания,при жени с наднормено тегло и висок БМИ,с хронични възпаления на органите на ППС и понесени множество раждания и/или аборти в млада и зряла възраст.


  • при младите полово активни мъже водещи са възпаленията на пикочополовата система и половопреносимите инфекции- специфични и неспецифични простатити и уретрити, баланопостити,епидидимити и епидидимоорхити, уролитиазата,туморите на тестиса,травми на половите органи, репродуктивни неудачи с различна генеза(най-вече при мъже с варикоцеле /разширени вени на ляв тестис/) и сексуални нарушения като еректилна дисфункция и преждевременна еякулация
  • при зрелите и възрастни мъже на първо място е патологията на простатната жлеза,а именно-доброкачествената хиперплазия на простатата и карцинома на простатата,както и усложненията свързани с тях.В тази група пациенти с висока честота се срещат и паренхимните тумори на бъбреците, уротелните тумори(ангажиращи пикочен мехур, уретери и бъбречно легенче), стриктурата(стеснението) на мъжката уретра,разновидностите на уролитиазата. Все по-често съвременните мъже търсят съдействие от своя уролог и по-повод сексуални неудачи, като еректилна дисфункция и еякулаторни нарушения.

Относително често в урологичните кабинети помощ търсят и пациенти с усложнения от страна на органите на ППС във връзка със заболявания и понесени оперативни интервенции на други органи и системи, например:обструкции(запушване)на горни пикочни пътища, т.нар. хидронефроза при онкологични заболявания на дебелото черво,тумори на матка и маточна шийка,тумори на яйчници или ретроперитонеални неоплазми(най-често метастази в ретроперитонеални лимфни възли при първични тумори с друга локализация,лимфоми и левкемии и пр).Често срещани са тежките фимози при зрели мъже с диабет,инконтиненция на урината при жени след гинекологична хирургия,остра или ХБН(хронична бъбречна недостатъчност) с неурологична генеза и пр.

Най-честия симптом по повод на който пациентите търсят помощ е болката. Остра или тъпа по характер, постоянна или коликообразна, с различна локализация,като и с различно отношение с акта на уринирането тя се дължи най-вече на остри или хронични препятствия на дренажа на урината и разстройства на уродинамиката на пикочните пътища ,водещи до извънредно разтягане или спазъм на гладката мускулатура на даден сегмент на пикочните пътища.Други причини за болка са възпалителните заболявания на органите на ППС с поява на изразен оток, венозен и лимфен застой с притискане на тъканите в органите на ППС, остри съдови заболявания на бъбреците и пик. пътища или патологична подвижност на органите на ППС.

При възрастните мъже чест повод за визита при уролог са т.нар. симптоми на долни пикочни пътища/СДПП/-често дневно уриниране,никтурия/повишена честота на нощно уриниране/,императивни/неудържими / позиви за микция и инконтиненция/неволно изпускане / на урината,трудно начало на уринирането с продължително изчакване и/или напъване за започване на микцията,прекъсване на струята,слаба и вяла струя ,вкл.уриниране на капки,разпръскване на струята,напъване при уриниране, продължително уриниране,чувство за недоизпразване на пикочния мехур и по-продължително откапване на урината в края на микцията.

При жените честа причина за посещение при уролог са неврогенните нарушения на уринирането- често уриниране денем,нощно уриниране,неудържими /императивни /позиви за уриниране,непълна или пълна инконтиненция на урината или циститни с-ми като парене и болки при уриниране в пикочния канал и ниско над симфизата или в кръста и поясните области,често уриниране денем и нощем съпроводени с качествени промени на урината –мътна, миришеща със сфацели или кръв. При мъжете макар и по-рядко поради притеснение или чувство на срам еректилните нарушения или преждевременната еякулация са причина за преглед при уролог. Тревожен и алармиращ с-м при двата пола налагащ незабавен и обстоен преглед е хематурията- кръв в урината. Други количествени и качествени промени в състава на урината също са честа причина за преглед- полиурия/увеличено отделяне на урина/, полакиурия/ често уриниране/, анурия /липсващо отделяне на урина/ , ретенция/ невъзможност за уриниране/, пиоурия/ мътна или гнойна миришеща урина/, бактериурия и пр.Всички те могат да бъдат резултат от урологични , но и неурологични заболявания.

Урологията в последните десетилетия се превърна във високотехнологична медицинска специалност с внедряването на нови и високоспециализирани методи и техники на лечение.

Съвременната урология има тенденция да се променя от конвенционална в еднодневна и минималноинвазивна. Въвеждането на модерните минималноинвазивни ендоскопски , лапароскопски и роботизирани техники за лечение на уролитиазата, рака на простатата и пикочния мехур, рака на бъбрека и пр. изместиха голяма част от травматичните отворени оперативни интервенции. В днешно време урологията разчита на различни видове лазери, моно -и биполярната резекция, високоинтензния ултразвук, криохирургията,трансуретрална иглена аблация,електровапоризация и др. за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия .Голям напредък отбеляза лечението на уролитиазата.Усъвременените апарати за екстракорпорална/извънтелесна/ литотрипсия на пикочни камъни, лазерните и ултразвукови ендоскопски минималноинвазивни техники, както и перкутанната литолапаксия с нейните разновидности дадоха богат избор на методики за бързо и ефективно лечение с минимални усложнения при камъни с различни размери и локализация.

Въвеждането на пластичнореконструктивните операции при стриктурите на уретрата и уретера, както и поставянето на слингове при инконтиненция на урината усъвремени лечението и на тези заболявания. Усъвършенстването на репродуктивно асистираните технологии даде широк тласък при лечението на безплодието. Лазерната и фотодинамичната терапия навлезе широко при лечението на туморите на пикочния мехур и уретера .Консервативното лечение на урологичните заболявания също отбеляза напредък с въвеждането на нови групи медикаменти за лечение на ДПХ, еректилна дисфункция, свръхактивен пикочен мехур, болест на Пейрони и карцином на простатата.

Поведението на пациентите зависи много от нивото на здравната им култура,образованието им, но и от вида и тежестта на симптомите. Като цяло леките СДПП,инконтинентните прояви при жените,единични епизоди с хематурия или дълговреме протичащи хронични възпаления с качествени и количествени промени в уринирането ,често се неглижират и нерядко консултациите с уролог закъсняват във времето. Като причини за забавено обръщане към уролог,често са неразбиране от страна на пациента за естеството на алармиращите с-ми и връзката им с органите на ППС поради недобрата информираност, безпокойство да не се окаже диагнозата „рак“,срам или прикриване на симптоми като изпускане на урина или сексуални нарушения, притеснение от необходимото при диагностиката ректално туширане при мъжете, притеснения от недостатъчно налични финансови средства за лечение,страх от оперативни интервенции,недостиг на талони за консултации по НЗОК предоставяни от страна на ОПЛ,прибягване до самолечение поради некоректни реклами на лекарства по медиите или в интернет,както и провеждане на диагностика и лечение от недостатъчно квалифицирани или неточните медицински специалисти.

Препоръка към всеки уважаващ себе си мъж е ежегоден преглед при уролог за мъжете над 50г. Задължителен минимум е физикалния преглед на органите на ППС с дигитално ректално туширане на простатата, ежегодно изследване на ПСА,ултразвукова диагностика на органита на ППС с изследване на нивото на остатъчна урина ,попълването на IPSS-въпросника( Международния простатен симптоматичен индекс) и при възможност IIEF-въпросника (международния индекс за еректилна функция). При поява на някой от гореспоменатите с-ми или други оплаквания свързани с органите на ППС незабавно се обръщайте към своя уролог за компетентно съдействие,тъй като в ранна фаза повечето заболявания са лечими, докато при забавяне на диагнозата и допускане на поява на усложнения невинаги крайния ефект от лечението е благоприятен.

Д-р Николай Узунов работи с талони по НЗОК всеки ден от 7.00 до 11.00 часа в доболничния кабинет. 



Коментари