Публикация

Традиционната индийска диета пази от алцхаймер

Консумацията на месо, сладкиши и млечни продукти крие най-голям риск за развитие на деменция


Болестта на Алцхаймер е причина за 60 до 80 процента от случаите на деменция по света. Симптомите обикновено стават все по-сериозни с течение на времето. Специалистите все още търсят и откриват различни начини за потискане на симптомите на тази дегенеративна болест, която засяга пряко основни способности на човек да се обслужва в ежедневието. 

Традиционната западна диета включва  консумацията на месо, сладкиши и млечни продукти с висок процент масленост. Именно тя се свързва с повишения риск да се развие болестта на Алцхаймер. По света в момента има 42 милиона души, които са диагностицирани с алцхаймер.

Ново изследване в САЩ откри връзка между традиционния индийски режим на хранене и намаляването на опасността човек да развие най-често срещаната форма на деменция. 

„Намаляването на консумацията на месо може значително да понижи риска от развитие на болестта на Алцхаймер, както и на няколко типа рак, диабет тип 2, инсулт и, най-вероятно, хронични бъбречни заболявания“, коментира авторът на изследването Уилям Грант.  Според него, макар че традиционната средиземноморска диета е свързана с намаляване наполовина на риска на болестта, има хранителни режими, които са още по-ефикасни. Това е диетата на страни като Индия, Япония и Нигерия, където консумацията на месо е изключително ниска, а оттам значително намалява и опасността човек да развие деменция.

Новото изследване анализира данните за болните от алцхаймер в 10 държави -. Бразилия, Чили, Куба, Египет, Индия, Монголия, Нигерия, Корея, Шри Ланка и САЩ.  Взет е под внимание хранителният режим на населението в съответните страни в последните 5, 10 и 15 години. Установено било, че  консумацията на месо или други животински продукти без мляко 5 години преди пика на болестта за дадена страна има най-голяма причинно следствена връзка със заболяването. 

Според изследването хората в САЩ са най-застрашени да развият болестта, като за всеки човек шансът да се разболее е около 4 процента. Това според учените се дължи до голяма степен на западния модел на хранене, при който тенденцията е в менюто да преобладават големи количества месо.  

Източник: "Сайънс уърлд рипорт"

Коментари