Публикация

Фондът за лечение одобри молбите на 84 деца

На 12 малки пациенти е отказано подпомагане


На редовно заседание Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ е разгледал 115 заявления за терапия.

Одобрени са документите на 84 деца, 6 от тях ще се лекуват в чужбина, информира Министерството на здравеопазването.

За 19 са поискани допълнителни становища и оферти.

На 12 деца съветът е взел решение за отказ от подпомагане. В съобщението на здравното министерство не се посочва обаче какви са мотивите за това. Липсва и информация каква е точната сума, която фондът ще даде за лечението всички деца, одобрени на последното заседание.

През миналата седмица Министерският съвет одобри промени във фонда за лечение на деца. Тогава от правителствената пресслужба изтъкнаха, че измененията са с цел оптимизиране на дейността на фонда, като едновременно се гарантира достъп на децата до навременна диагностика и лечение в страната и чужбина, и ефективно изразходване на средствата.

Според новите правила се дава възможност за заплащане на лекарства от списъка на разрешени, но неналични на българския пазар, както и за финансиране на до три контролни прегледа след лечение или трансплантация.

Едновременно с това се въвежда ограничение за финансиране на методи, които не са в съответствие със законодателството за стандарт и безопасност на страната, в която се лекува детето.

С новия правилник се регламентира, че представителите на Обществения съвет към фонда трябва да излъчат свои резервни заместници, които да присъстват на заседанията, когато самите те нямат тази възможност. Числеността на администрацията на фонда се запазва, въвежда изискване директорът му да е магистър по медицина с призната медицинска специалност.

Директорът на фонда проф. Владимир Пилософ заяви, че промените ще позволят преписките за лечение на деца да се придвижват по-бързо.


Коментари