Публикация

Парите в бюджета на здравната каса - на привършване?

Болниците с рекордни дългове ,формира се огромна листа на чакащи пациенти


Парите в бюджета на Националната задравноосигурителна каса (НЗОК) са на привършване, съобщава в. „Труд“.

Наличните средства ще стигнат в най-добрия случай до средата на октомври, а резервът на касата вече е планиран.

На заседание на надзорния съвет на институцията вчера е била обсъдена промяна на „индикативните параметри на болниците“ у нас във връзка с разходите и дейностите им за юли. Намеренията на касата са да се изключи всяка възможност за заплащане на надлимитна дейност, която лечебниците правят предимно от спешни случаи и разкриване на нови дейности. Целта е средствата да се пренасочват за лекарства, отбелязва изданието.

Към момента НЗОК е в преразход на предвиденото за медикаменти с 30%, дължи на лечебните заведения над 60 млн. лв., а на чуждестранни здравни фондове - 150 млн. лв.

В същото време дълговете на болниците към доставчици на лекарства и услуги надхвърлиха половин милиард лева. Надлимитна дейност имат предимно здравни заведения с най-високо ниво на компетентност, които не връщат тежки случаи и приемат пациенти по спешност.

В резултат на задлъжнялостта на болниците и на здравната реформа на министър Петър Москов, включваща орязване на болнични легла, вече се формира огромна листа на чакащи пациенти, която чудовищно нараства – от 851 души към 21 август, на 1429 само седмица по-късно. Част от тях са онкоболни, отложени за януари, следващата година, допълва изданието

Коментари

Нелепиците на министъра вече имат материално- видимо измерение.