Публикация

Професията - барометър за брачния климат


Рискът от развод зависи от професията на партньорите, твърдят британски изследователи.
Най-ненадеждни в семейния живот се оказали тези, чиито служебни задължения ги принуждават непрекъснато да се срещат и общуват с други хора.

Психолозите са на мнение, че най-висока е вероятността от развод (повече от 40%) при балерините, масажистите и барманите. В тази група попадат още медицинските сестри и психиатрите.

20% е рискът от развод при секретарките, готвачите и математиците. Още по-нисък е процентът (16) при учителите, пожарникарите и писателите.

Работещите в съдебната система имат 12% риск от раздяла.

Докато стоматолозите, ортопедите и църковните служители са застрашени да се лишат от семеен живот само в 2% от случаите.

Професиите, свързани с повишена грижа за другите, спомагат за разстройства в отношенията между мъжете и жените, твърдят изследователите.

Причина за това е, че хората с подобни специалности отделят много сили и време, за да се грижат за другите, за сметка на отношенията в семейството.

Подобни професии обикновено се избират от по-чувствителните хора, които са по-емоционални в личните си контакти. Това също би могло да усложни отношенията между брачните партньори.

Коментари