Публикация

Медиците в УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха живота на бременна жена и нейното бебе

Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе. Тя бе направена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София от смесен екип, включващ доц. Васил Велчев (Клиника по кардиология) и д-р Красимира Жекова (Клиника по акушерство и гинекология)



Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе. Тя бе направена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София  от смесен екип,  включващ  доц. Васил Велчев (Клиника по кардиология) и д-р Красимира Жекова (Клиника по акушерство и гинекология)  

Весела И., от София бе приета в Родилно отделение на  УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, бременна в девети месец с тежък белодробен тромбоемболизъм.  Налагат се спешни изследвания и реанимационни действия.

Още в самото начало, лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само живота на майката, но и на още нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

След стабилизиране състоянието на пациентката и при непрекъснат мониторинг на състоянието на плода бе направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност дъпълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог - доц. Велчев, поради притискане на кръвоносните съдове от бременната  матка.  Самият той сподели, че в солидната  му лекарска практика, това му е първи подобен случай. 

Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето. 

Три дни по-късно (понеделник, 29 август 2016 г.),  в Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ -София, на бял свят се появи напълно здравият Пресиян.


В момента и майката, и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват  успешно. 




Коментари

Поздрави за екипа!