Публикация

Очен тест скоро може да показва болест на Паркинсон

Тестове при плъхове във Великобритания дават обещаващи резултати за ранна диагностика


Британски изследователи обявиха, че вероятно са открили метод за засичане на промени в очите, които показват ранен стадий на болестта на Паркинсон преди още да са се развили видими симптоми. 

Ранни изпитания с животни  могат да доведат до изработването на метод, който е евтин и неинвазивен начин за откриване на болестта, обясняват  учени от екипа на „Юнивърсити колидж Лондон“. 

Учените от екипа изследвали плъхове и открили, че в  задната част на очите им могат да бъдат засечени промени, които са налице още преди да се появят видимите симптоми на болестта. 

Проучването има

потенциала да направи революционен пробив в ранната диагностика

и лечение на една от най-омаломощаващите болести, коментира водещата изследването – професор Франческа Кордейро.  „Тези тестове показват, че ние може би ще можем да се намесваме много по-рано и да лекуваме много по-ефективно хората, страдащи от Паркинсон“, смята тя. 

Болестта на Паркинсон поразява 1 на всеки 500 души и е второто най-разпространено невродегенеративно заболяване в света.  Симптомине на болестта включват тремор и втвърдяване на мускулите, забавяне на движенията и като цяло по-ниско качество на живот. Тези симптоми обаче се появяват едва след като вече са увредени някои мозъчни клетки.  В момента обаче няма мозъчен скенер или кръвен тест, който да диагностицира със сигурност паркинсон.  Болестта не е смъртоносна сама по себе си, но симптомите стават все по-тежки с напредването на времето.

Медицинските специалисти имат спешна нужда от прост и точен метод за откриване на това състояние, особено когато то е в ранен стадий, коментира д-р Артър Роуч, директор на изследователския център към неправителствената организация „Паркинсон - Великобритания“.

„Макар че изследванията са в много начален период и предстоят клинични изпитания с хора, болни от Паркинсон, един

прост и неинвазивен тест като очния преглед  може да е важна стъпка

напред в търсенето на лечение на първопричините за състоянието, а не само на облекчаване на симптомите“, коментира той.

Д-р Роуч съобщи, че неправителствената организация финансира паралелно изследване, което се опитва да идентифицира биомаркерите на болестта на Паркинсон. Това са измерими промени в състоянието на хора, заболели от тази болест. „Ако имаме биомаркер за паркинсон, това ще направи възможно по-ранното диагностициране на болестта и тогава хората ще могат да се възползват от по-ранно лечение, насочено към забавяне на развитието на симптомите“, коментира той.

Източник: Би Би Си


Коментари