Публикация

Проф. В. Миланова: Младите лекари бягат от страната не само заради парите

Голям проблем според нея са специализациите


Младите ни бъдещи лекари и медицински сестри гледат към чужбина, те или веднага заминават, или трупат малко опит у нас и напускат България.
Това каза проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет в София, пред БНТ.

Според нея не само по-малкото пари карат младите специалисти да напускат страната. По думите й липсва мотивация, перспектива и възможности за кариерно развитие.

 „Специализациите станаха един много голям проблем в момента. За да специализира младият лекар, в болницата трябва да има място за лекар специализант, а това е свързано с финансовото състояние на лечебното заведение. И младите лекари са зависими от тази част, възможностите са важни, не само желанието.

Всички лекари, които завършват медицина в чужбина, имат веднага възможност да специализират, на тях им се предлага, а тук медиците сами търсят място. А местата за специализации тук са много ограничени“, коментира проф. Миланова.

Тя отбеляза, че нашите млади лекари много бързо се адаптират и успяват в чужбина, понеже в България има добро медицинско образование.

Това, на което трябва да се обърне внимание, според проф. Миланова е образованието в частта лекар-пациент. Медикът често не разбира пациента.

Направихме първите крачки в тази насока – с въвеждането на медицинска психология още в ранните курсове на обучението по медицина и дентална медицина. Ние обръщаме специално внимание на отношението лекар-болен. Обучаваме младите бъдещи лекари как да постъпват в различни ситуации, да се държат етично към пациента. Резултатите от това обаче ще са видими след години.



Коментари