Публикация

Пореден курс по ендоскопска хирургия в Плевен


Единадесети курс по ендоскопска гинекологична хирургия – първо ниво, се провежда от днес до 15 януари в Телекомуникационния ендоскопски център в Плевен, съобщи мениджърът на Медицинския университет  Ана Иванова.

Курсът е високоспециализиран, следдипломен, а негов ръководител е проф. Григор Горчев, директор на центъра и ректор на МУ-Плевен. 

Ще бъдат обучени десет известни специалисти от страната. Те ще слушат лекции и ще наблюдават хирургични операции на живо. След това лекарите ще работят с операционни тренировъчни кутии и с виртуален ендотренажор, но ще практикуват и върху живи тъкани.

Специалистите ще имат възможност да наблюдават и интервенция чрез телевръзка с  робота „Да Винчи S”. 


Всяка следваща степен се придобива след миниум година, като курсистът през този период трябва да покрие определени изисквания. 

Телекомуникационният ендоскопски център вече разполага и с втори ендотренажор, който е модерен и е с гинекологична насоченост.

Центърът в Плевен е уникален за целия Европейски съюз. С изграждането му студентите, докторантите и специализантите получават обучение за работа с авангардна апаратура.

Системата позволява постоянна връзка между оператора по време на хирургическата интервенция, конферентните и експерименталните операционни зали, центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина.

 

 

Коментари