Публикация

Зачестяват случаите на поразен черен дроб от алкохол

Д-р Лъчезар Атанасов завършва медицина в МУ в Пловдив през 2002г. Десет години работи в Отделението по гастроентерология в МБАЛ Бургас, бил е част и от екипа на Спешно отделение. В момента практикува в МБАЛ „Бургасмед“ в Отделението по вътрешни болести. От 2011г. има специалност по вътрешни болести.


В Отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“ лекуваме няколко групи заболявания, като в процентно съотношение най-много са пациентите с чернодробна цироза. Тревожната тенденция показва, че все повече са случаите, при които болестта е резултат от злоупотреба с алкохол. 

По-малко, но твърдо на второ място са болните с цироза заради вирусен хепатит В или С. Проблемът е, че при много от тях има т. нар. скрито протичане, т.е. липсват изявени симптоми. Самите хора не се изследват, а скрининг също не се прави. Въпреки че всяка година се организират кампании за безплатни прегледи, процентът на доброволно прегледалите се е нищожен в сравнение с общата популация в България. 

Изследванията се правят амбулаторно и не е необходимо човек да ходи на преглед в клиника или отделение. В болница постъпват пациенти, които вече са с развита клиника. Профилактиката е приоритет на личните лекари и на специалистите от доболничната помощ. Има достатъчно лаборатории, които изследват хепатита, не струва скъпо и е въпрос на лична отговорност. Резултатите са готови за няколко дни, след което личният лекар може да насочи пациента към специалист, ако е необходимо.

Както е известно, предаването на хепатит В и С става основно по полов и по кръвен път. Рисковите групи са венозните наркомани, които по неясни причини продължават да използват общи игли. През първата половина на 90-те години на миналия век имаше случаи на заразяване при кръвопреливане или операция, но в момента това няма как да се случи.

В нашето отделение работим по клинична пътека „чернодробна цироза“. Ние сме единствената структура в Бургас, в която се прави специфична операция - връзково лигиране на езофагеални варици при чернодробна цироза. То се извършва от външен специалист – д-р Иван Сираков от ВМА в София, който идва веднъж месечно. 

Другата по-честа патология, заради която хората идват при нас, е жлъчнокаменната болест. Заболяването е хронично, което най-често се дължи на вроден ензимен дефект – болните образуват камъни цял живот, но понякога находката е случайна. Като цяло обаче заболяването протича индивидуално. Идвали са пациенти с почти пълен жлъчен мехур, които нямат оплаквания. В други случаи 1-2 конкремента успяват да запушат жлъчния мехур и се стига до жлъчна криза, остър холецистит, а някои болни са пред перфорация. Тогава се намесват колегите хирурзи, с които работим в тясно сътрудничество. 

Лечението на жлъчнокаменната болест включва приложение на спазмолитици и антибиотик. През следващите 2-3 дни пациентът се наблюдава и предвид състоянието му се преценява дали ще се продължи с консервативното лечение, или ще се наложи операция. Оперативно лечение се налага също, когато жлъчните кризи са повече от 2-3 годишно и са съпроводени с прояви на възпаление на жлъчния мехур – силни болки, висока температура. Тогава се препоръчва премахване на жлъчния мехур – лапароскопски или с отворена операция. В повечето случаи обаче успяваме да овладеем ситуацията чрез диетични и медикаментозни мерки. 

Важно е пациентите да променят хранителните си навици. Българската кухня например е богата на мазнини, които са основен рисков фактор за провокиране на жлъчна криза.  

С д-р Лъчезар Атанасов можете да се свържете чрез телефоните на МБАЛ „Бургасмед“: 056/ 999 980; 0892 222 800.

 


Коментари