Публикация

Може ли витамин А да помогне при рак на дебелото черво?

Нивото на ретиноевата киселина е важна за подтискането на туморите


Витамин А е ценен в медицината заради своите полезни свойства за човешкия организъм, сред които са осигуряване на добро зрение и добре функционираща имунна система. Сега учените прибавиха още една полза от витамина – подтискане на рака на дебелото черво.

Ново изследване, проведено от Училището по медицина към Станфордския университет в САЩ, показва връзката между ретиноевата киселина, извличана в организма от витамин А, и подтискането на колоректални тумори при мишки и хора. 

„Червата постоянно са бомбардирани от чужди организми

Поради тази причина имунната им система е много сложна. При хората има ясно очертана връзка между възпалителните процеси на червата, включително язвения колит, и евентуалното развитие на рак на дебелото черво“, обяснява д-р Едгар Енгълмън, професор по патология и медицина в медицинското училище на Станфордския университет.  

От друга страна, от много години са известни свойствата на ретиноевата киселина за подтискане на възпаленията на червата.  „Искахме да съединим многоточията и да установим дали и как нивата на ретиноевата киселина са свързани със състоянието на червата“, обяснява изследователят.

Екипът установил, че увеличаването на нивото на ретиноевата киселина при мишки с рак на дебелото черво забавя развитието на болестта. При анализ на данните за пациенти, болни от рак на дебелото черво, тези които имали високи нива на протеин, който намалява количеството на ретиноевата киселина в червата им, били с по-лоши резултати от другите пациенти. 

Ретиноевата киселина е важна за много процеси на растежа и развитието и е обект на много научни изследвания в последните години. Тя обаче е трудна за изследване, тъй като

качествата й рязко намаляват при излагане на светлина

Затова и измерването на нивата й в организма е доста сложна задача.

Изводите от изследването предлагат нови начини за превенция и лечение на рак на дебелото черво. Трябва обаче да се има предвид, че резултатите от изпитанията с животни невинаги съвпадат от тези с клиничните изпитания с хора.  „След като показахме значението на нанамаленото количество ретиноева киселина при овладяването на рака на дебелото черво, сега бихме искали да идентифицираме специфичните микроорганизми, които са причина за тези промени в човешкия организъм. И накрая, надяваме се да установим дали нашите изводи могат да бъдат полезни при превенцията или лечението на рака на дебелото черво“, заключава проф. Едгар Енгълмън. 

Резултатите от изследвнето бяха публикувани на 30 август в сп. „Имюнити“.

Източник: WebMD

Коментари

елка владова
7 сеп 2016 19:06

Полезна информация, дори и превантивно да се ползва, витамин А е ценен за организма. Благодаря!