Публикация

Сиамските близнаци се срещат по-често при женския пол

Сиамските близнаци са феномен при еднояйчните близнаци, когато вътреутробно не настъпва пълно разделяне на двата ембриона/могат да са и тризнаци/


Сиамските близнаци са феномен при еднояйчните близнаци, когато вътреутробно не настъпва пълно разделяне на двата ембриона/могат да са и тризнаци/. В резултат на това новородените се раждат свързани, с общи части от телата си, т.е. те са сраснали един за друг. Вариантите на това свързване са най-разнообразни. Раждане на сиамски близнаци се среща веднъж на 100 000 раждания, но при някои от видовете Сиамски близнаци  това може да се случи 1:2.5 милиона новородени. Повечето случаи са несъвместими с живота, и загиван още вътреутробно или скоро след като се родят. Шанс за оцеляване има при около 25% от случаите, който намалява още повече във връзка с провежданите оперативни интервенции при разделянето им. По- често сиамски близнаци се срещат при женския пол, три пъти повече е броят на момиченцата с този феномен. Наименованието "Сиамски близнаци " води началото си от известните братя от СиамІ-Чаинг и Енг, живели между 1811-1874 година, прославили се като артисти в Обетованата земя. Учените  все още не са установили напълно причините за  появата на Сиамски близнаци.

 
По време на вътреутробното развитие при еднояйчните близнаци нормално настъпва пълно разделяне на двата ембриона, който имат налични  всички органи, необходими за живота на човека. Вируси, химически агенти /медикаменти/, радиация  могат да доведат до компрометиране на разделянето им и до срастване на двата плода за различни части от телата им. Вътрешните органи понякога са общи за двете тела. Сиамски близнаци се срещат не само при хората, но и при други бозайници, както и при влечугите. Благодарение на напредъка на медицината все повече  случаи оцеляват, след извършване на множество операции.

Коментари