Публикация

Зам.-министър Ваньо Шарков пробва пръстовия идентификатор в УМБАЛ „Свети Георги“

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, подуправителят на НЗОК г-жа Иванка Кръстева и представители на РЗОК-Пловдив посетиха УМБАЛ Свети Георги“, за да демонстрират как работи новата „Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ“.


Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, д-р Ваньо Шарков и г-жа Кръстева демонстрираха регистрация в реално време на пациент в Клиниката по ушно-носно гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги“ .

„Всички са наясно, че тази система нито снема отпечатъци, нито генерира, нито прехвърля, нито съхранява. Това е само цифров код, който всеки пациент носи със себе си и няма нищо общо, както вече 100 пъти казах, с филма „От местопрестъплението”. Единствено едни хора в една партийна централа, чиито будьоновки още са им нахлупени на очите и ушите, не могат да видят това нещо, но това си е за тяхна сметка”, заяви зам.-министър Шарков.

Той уточни, че пробите до момента сочат, че медиците работят със системата много бързо и лесно. „Няма проблеми. Първоначалната регистрация се случва за по-малко от една минута, а регистрацията при следваща хоспитализация, отнема секунди”, обясни зам.-министърът. По думите му това е система, при която всеки един пациент може да контролира как се изразходват финансовите средства, които като здравно-осигурителни вноски, постъпват по неговата сметка.

„В Пловдив предстои да се срещнем с колеги от болници от Пловдив и областта, от Смолян, да говорим с тях – този период на тестване на системата е изключително важен. До момента имаме над 100 лечебни заведения в страната, които са снабдени с устройствата и системата работи. Имаме над 35, които са заявили и системата ще им бъде доставена до няколко дни. Така че още от септември броят на лечебните заведения, които се включват в периода на тестване на системата, става достатъчно голям”, каза още Ваньо Шарков.

Системата за пръстовите отпечатъци се въвежда пробно в УМБАЛ „Св. Георги”, където до към 20 октомври ще се отстранят софтуерни проблеми, ако има такива. Според директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов ако пациент е в кома или не е в състояние да даде пръстов отпечатък, това ще бъде направено от негов придружител. Ако пък пациент откаже да даде пръстов отпечатък, ще бъде уведомена здравната каса, за да се направи проверка за причините. Болни няма да бъдат връщани, подчерта Джамбазов.

След демонстрацията бе направено мултимедийно представяне на новата система пред представители на 46 лечебни заведения.

Коментари