Публикация

Коя е най-добрата възглавница за вас ?

Основни ориентири при избора на подходяща възглавница за сън.


За никой не е тайна, че човек прекарва средно 1/3 от живота си в сън. Ако предположим, че спите средно около 8 часа в денонощието, то трябва да се замислите какво се случва с тялото ви през това време. Така както всеки човек е уникален и единствен, така и възглавницата трябва да е съобразена с него. Напълно нормално е вашата възглавница да е различна от тази на партньора ви или тази на приятели и роднини....

Правилната за вас възглавница е важен избор, който трябва да направите, тъй като тя е тази, която поддържа главата и шията ви през тези 8 часа. Най-добрата възглавница е проектирана да поддържа гръбнака изправен, без да го стресира по време на сън.

По-просто казано, вашата възглавница трябва да е :

  Подходяща за предпочитаната от вас позиция за сън.

- Поддържаща вратът и главата ви.

- Подходяща за големината и формата на вашите глава, врат и рамене.

- Удобна за лягане върху нея.

- Здрава и от естествени материали, за да ви служи дълго време.

Коя е предпочитаната от вас позиция за сън ?

Около 70% от хората спят настрани, 20%  по гръб и около 10% по корем.

След като сте решили коя е вашата позиция, трябва да се насочите към някоя от следните видове възглавници.

Ако предпочитаната за вас позиция за сън е настрани, възглавницата ви трябва да запълни пространството между вратът ви и матракът, за да поддържа гръбнака в неутрална позиция.

При хора с врат по-тънък от главата им се препоръчва т.н. контурна възглавница. Най-често тя е направена от мемори пяна.

При хора с по-дебел врат  и по-големи рамене, възглавницата трябва да е с конвенционална форма.

Децата не се нуждаят от възглавница докато ширината на раменете им не стане по голяма от тази наглавата им. Тогава може да използват тънка и мека възглавница.

Вторият най-популярен начин на сън е по гръб.

Ортопедичната възглавница е подходяща за него.

Тук височината на възглавницата е от решаващо значение.

Колкото е по-повдигната горната част на гърба, толкова раменете и шията отиват по-напред. Това означава, че възглавницата е твърде висока. Поради тази причина по-възрастните хора спят на 2 възглавници, което поддържа главата им по-напред и повдигната.

Спането по корем  не се препоръчва като цяло, защото главата престоява в една позиция за часове наред, което води до притискане на едната страна и преразтягане на другата заради забавеното въртене. Всичко това предизвиква болки и схващания на врата и главоболие.

Възглавницата трябва да е преди всичко удобна, да отговаря на различните позиции на сън, да е съобразена с тежестта на главата. Възглавниците от мемори пяна се адаптират успешно към уникалните кривини на всеки човек. Необходимо е да смените вашата възглавница когато тя изгуби своята твърдост, не поддържа неутралната позиция на гръбнака и не се чувствате комфортно вече на нея.

За съжаление евтините полиестерни възглавници и пълните с памук такива, губят своите качества след няколко месеца и не са най-добрият избор за дълго ползване.

Какво да очакваме през първата нощ с новата ни избрана за нас възглавница ?

Нормално е в първите няколко дни да не усещате комфорта който очаквате, защото тялото ви се адаптира към правилната позиция в която трябва да престоява.

Ако до седмица не почувствате комфорта и удоволствието от съня, то или възглавницата ви не е подходяща или имате състояние на шията, което изисква професионална помощ!


 


Коментари

елка владова
7 сеп 2016 18:53

Мемори пяна възглавници къде ли се продават. Благодаря Ви г-н Ташев, ще търся в нета. Много страдам от липсата на удобна възглавница.