Публикация

Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца


Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца ще бъде отбелязан днес в София с кулинарно шоу. В него се очаква да се включат над 500 деца на възраст от 9 до 12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания, които ще получат полезни уроци по здравословно хранене от първокласни готвачи.

Събитието е под патронажа на представителството на Европейската комисия в България.

Проявата „Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца” цели да предизвика интереса на децата към балансирано и здравословно хранене.
Съорганизатор е Европейското сдружение на професионалните готвачи.

Празникът e от 11:00 часа в „Интер експо център”.
Като специални гости са поканени посланиците на Франция у нас Етиен дьо Понсен, на Унгария - Юдит Ланг, заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с децата те ще приготвят традиционния български таратор.

По данни на Националния център за опазване на общественото здраве над 30 % от първокласниците у нас са с наднормено тегло.

Причината за това според експертите е, че децата не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, а наблягат на мазни, тестени и сладки храни и не спортуват.

Коментари