Публикация

HPV тестът – на крачка пред рака


Д-р Мадлен Китанова, началник-отделение в АГ болница „Шейново”, в интервю за профилактиката на рака на маточната шийка.

Д-р Китанова, какво може да се направи в началото на ХХІ в., за да не си отиват толкова жени от рак на маточната шийка?
Днес момичетата - които са в тийнейджърска възраст и по-малките от тях, имат шанса значително да намалят риска от това заболяване благодарение на ваксините, които от около две години са достъпни и в България. За момичетата преди началото на сексуалния живот това е реална възможност да се предпазят. Разбира се, ваксината не отменя редовните профилактични прегледи.

Коя е най-добрата възраст за поставяне на ваксината?
Тя се променя. В началото ваксините са създадени за прилагане във възрастта между 9 и 12 години, когато е сигурно, че момичетата още не са се срещнали с човешкия папиломен вирус. Разбира се, ваксините могат да бъдат приложени и на млади жени до 25–26 години, ако чрез HPV тест се докаже, че те не са носители на тези типове човешки папиломен вирус, които могат да причинят рак на маточната шийка.

Често говорим за човешкия папиломен вирус, след като немският проф. Харалд Цурхаузен доказа категорично ролята му за развитието на рак. Какво показват тестовете за наличие на този вирус в организма?
Високорисковите подтипове на човешкия папиломен вирус са 13 от общо 18, които по принцип могат да причинят злокачествено заболяване. А иначе над 30 вида от този вирус се предават по полов път.

Вече има надеждни тестове, чрез които може да се потвърди или да се отхвърли наличието на този вирус в женската полова система.

Как се прави самото изследване?
То е сравнително просто и не се различава от вземането на обикновена цитонамазка при гинекологичен преглед. Няма болка, не се изисква някаква специална подготовка от страна на пациентката.

Но този тест все още не се покрива от НЗОК. Това ли е причината „Шейново” да е сред здравните заведения, в които през януари пациентките могат да си направят теста на промоционална цена?
Да, това е една от причините. Ние прилагаме теста от около две години в нашия онкопрофилактичен кабинет. Той се вписва в цялостната профилактика, включваща гинекологичен преглед, цитонамазка, ехографско изследване на гениталиите.

Какво означава, ако HPV тестът е положителен?
Това не е нито присъда, нито диагноза за злокачествено заболяване! В значителен процент от случаите организмът се самоочиства. Затова тестът трябва да се повтаря през определен период от време. Положителният тест просто изисква по-голямо внимание и стриктно следване на профилактичните прегледи. Както и отрицателният тест не означава прекратяване на профилактиката. Защото в различен момент една полово активна жена може да се зарази с човешкия папиломен вирус.

Какъв е конкретният ред, по който дамите могат да се възползват от промоционалните условия за тест през януари?
В работните дни от 8 до 14 ч. всяка жена може да бъде прегледана и тествана след предварително записване на час на телефон 02/96 59 467. Предимството на HPV теста, който се прави в нашата болница, е, че дава не само отговор на въпроса дали една пациентка е носителка на високорисков тип човешки папиломен вирус, но дава и възможност за прогноза каква е вероятността организмът да се самоочисти от вируса.

Коментари