Публикация

Белодробната болница в Пловдив става държавна


Болницата за белодробни болести „Д.П.Кудоглу” в Пловдив става държавна, като Министерството на здравеопазването поема всички пасиви и активи на здравното заведение.

Това съобщи общинската администрация, позовавайки се на писмо от здравния министър д-р Божидар Нанев.

Искането за промяната на собствеността от общинска в държавна е на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, което той постави още на предишното правителство.

„В страната няма друга болница, която да се занимава с такъв голям социален проблем като туберкулозата и в същото време да е на общинска издръжка. На практика случаят с белодробната болница е решен, като здравното заведение най-после ще бъде и финансово стабилизирано”, коментира кметът. 

Според директора на болницата д-р Георги Благоев дълговете на здравното заведение са 2 млн. и 700 хил. лева плюс 500 хил. лева неразплатени разходи.

„Болницата е в тежко финансово състояние, но в никакъв случаи не е пред фалит, а с решението на правителството още веднъж са дава висока оценка за мястото й в системата на здравеопазването”, подчерта д-р Благоев.

От своя страна областният управител на Пловдив Иван Тотев заяви, че на този етап не е ясно дали държавата ще направи кадрови промени в ръководството на болницата.

Във вторник заместник-кметът Александър Константинов поиска отстраняването на директора на болницата д-р Георги Благоев заради натрупаните дългове и умишленото водене на здравното заведение към фалит.

Коментари