Публикация

УМБАЛ „Свети Георги“ организира скрининг за риска от туберкулоза

Акцията е част от националната кампания за превенция и контрол на заболяването в страната


„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза ще се проведе от 12 до 16 септември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, уточняват от лечебното заведение. 

През последните години подобни кампании се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясняват експертите. 

Със седмицата на отворените врати се цели повишаване на информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това на всеки пациент се дава достъп до здравни услуги, смятат от УМБАЛ „Свети Георги“. Скринингът е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария .

Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „СветиГеорги“ на адрес бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок. За допълнителна информация, заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефони: 032/602 770.

Коментари