Публикация

Започна новата кампания за безплатен очен скрининг на деца и младежи, възползвайте се

От 1 септември до 31 октомври над 150 оптики и здравни центрове ще участват в инициативата на KWIAT


Започна четвъртата поредна    Национална кампания за профилактика на детското зрение, орагнизирана от българската марка очила KWIAT. От 1 септември  до 31-ви октомври 2016 г.  деца и младежи от 6 до 18 години могат да преминат безплатен очен скрининг в оптики и здравни центрове в цялата страна. Целта на инициативата е да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми. Кампанията  се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Български съюз на оптометристите и в партньорство с над 150 оптики и здравни центрове в България.


Акценът тази година  е връзката между спорта и доброто зрение и не случайно лице на кампанията е легендарният бългрски гимнастик Йордан Йовчев, който участва в специална фотосесия с тренирани от него деца. Първата инициатива, с която стартира кампанията, e  безплатен очен скрининг по време на "Европейска седмица на спорта", организирана от Министерство на младежта и спорта. Тя ще се проведе от 10 до 17 септември в Национална спортна академия, като на 14 септември Мила Драгомирова, оптометрист и консултант на кампанията, ще изнесе лекция относно връзката между зрение и спорт. На 15 и 16 септември д-р Десислава Танева и д-р Биляна Петрова от Медицински център за зрение "Проф. Пашев" – партньор на кампанията – ще извършват организирани скринигови прегледи на деца от спортни училища в София.

Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват и изчезват.Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити, анедиагностицирани, някои от уврежданията водят до трайно намаление на зрението за цял живот. Активната роля на родителите е изключително важна за ефективната профилактика на детското зрение, което в много случаи може да се коригира с правилен избор на очила и на първо място – с навременна диагноза!

Безплатният скрининг в рамките на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Децата, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението и ще им бъде препоръчан обстоен преглед при офталмолог

" }-->

Коментари