Публикация

11 ползи от йога за бременни

Упражненията помагат за сила и концентрация, подготвят за бъдещата ви роля на майки


За всяка жена е от съществено значение да остане активна и по време на бременността си. Важно е също така да промените физическите упражнения, които правите, за да защитите и укрепите както собственото си тяло, така и това на вашето бебе. Много последователи на холистичната медицина препоръчват на всички бъдещи майки йога за бременни от втория триместър на бременността до самото раждане.

Британката Бриджит Марч разказа пред изданието Netdoctor как се е отърсила от напрежението с помощта на йога за бременни и 11-те важни неща, които е научила:

1.  Ще си намерите нови приятели

 Йога за бременни е колективно преживявяване.  Вие споделяте вашия път и се учите от опита на другите. Разбира се, може да си давате и почивка от часовете. Има обаче нещо много впечатляващо в това как растете заедно с другите жени, в буквалния смисъл на думата, седмица след седмица. Знаете, че сте заедно в това и сте намерили някой, който ви разбира напълно, защото и той преживява същото.

 2.  Подобрява стойката

Мнозина от нас по принцип не обръщат внимание на стойката си. По време на бременност обаче е много важно да не допускаме това. С нарастването на корема ви вашата стойка ще се променя, за да компенсира тежестта, и извивката на гърба ви може да се измени. Освен че като цяло йогата за бременни работи за постигане на равновесие в организма ви, тя се фокусира върху основни пози за тялото ви, което ще намали напрежението в гърба ви от тежестта на бебето. Всичко това ще облекчи болката и ще предотврати бъдещи болки и наранявания, докато напредвате в бременността си.

3.  Помага ви да контролирате баланса си

От първия триместър на бременността вашето тяло започва да произвежда хормона релаксин, който прави сухожилиятави по-гъвкави като подготовка за раждането. Така че като начало може да станете доста по-нестабилни. Като прибавим към това и факта, че с нарастването на корема се променя и центъра на тежестта,  балансът ви съвсем изчезва. Макар че към тях трябва да се подхожда внимателно по време на бременността, йога позите за баланс могат да подобрят стабилността, силата и концентрацията ви.  

4.  Целта не е да станете гъвкави

Това, че тялото ви произвежда повече релаксин, не трябва да ви подмамва да се стремите да правите тежки упражнения за разтягане. Всъщност, трябва да бъде точно обратното. При йогата за бременни инструкторите ви учат да се съобразявате с новите граници на възможностите си, така че да не се нараните и да успеете да съхраните енергията си.

5.  Ставате по-силни

Не е тайна, че упражненията по йога стягат тялото ви, като увеличават силата и укрепват здравето ви. Целта на класовете по йога обаче не е само тази – те помагат да тялото ви да се отвори.  Надя Нараин, известна учителка по йога, обяснява, че аштанга е била създадена за индийските мъже, които са отивали на война, а не за бременни жени. Йогата за бременни обаче е обратното – тя няма да ви възпламени, а ще ви накара да се отворите. А това ще ви е много нужно по време на раждането.

6.  Укрепвате мускулите на тазовото дъно

Много е писано за важността на упражненията, укрепващи  мускулите на тазовото дъно, които са под напрежение от тежестта на бебето ви. Заниманията по йога ще ги укрепят и ще ви помогнат също така да родите по-лесно. Много от позите в йогата за бременни се фокусират върху укрепването на тези мускули, а това от своя страна ви създава добри навици и за в бъдеще.

7. Подобрява кръвообръщението

За съжаление подуването на крака, стъпала и пръсти е нормална част от бременността, като се причинява от увеличаване на количеството кръв и други течности, които вие носите. Това може да стане особено тежко в края на деня или при топло време. Упражненията по йога могат да помогнат за нормализиране на вашето кръвообращение, а това от своя страна ще ограничи задържането на течности в крайниците.

8. Помага да създадете връзка с бебето си

Часът по йога за бременни не е просто „вашето време“. Той е „времето за вас и вашто бебе“. Лесно може да забравите покрай подготовката на детската стая, избирането на име и всякакви дрешки и аксесоари , че има две сърца, кито туптят у вас. По време на заниманията вие обръщате толкова голямо внимание на тялото си, че това наистина ви помага да се свържете с мъничето, което расте във вас.

9. Подготвя съзнанието ви и тялото за раждането

По време на заниманията усвоявате и техники за дишане, които помагат за освобождаванет на щастливите хормони на раждането и да държите нещата под контрол. Освен това имате и упражнения за издръжливост, като позата на тайландската богиня. При тази неудобна поза седите върху петите си, а пръстите ви са подпъхнати под тялото. Това има продължителност колкото една контракция и ви показва как може да дишате, докато тялото ви е във възможно най-некомфортното положение, което със сигурност ще изпитате по време на раждането.  

10. Подготвя бебето за раждането

Също както йогата ви подготвя за раждането, тя помага и на бебето да се подготви, като го окуражава да се премести в идеалната поза. Докатопри упражненията  работите с гравитацията, усвоявате най-различни пози, които помагат на бебето ви да застане в оптималната за раждането поза. Йогата помага особено много, ако бебето ви се е обърнало.

11. Подготвя ви да станете майка

Нашата инструкторка Надя винаги ни напомня, че „самото раждане е най-лесната част от това да станеш майка“. От една страна, нейните упражнения ни помагат раждането да се превърне във възможно най-позитивното изживяване. Нейното послание по време на класовете обаче е, че трябва да се научим да бъдем търпеливи за своята нова роля на майки. Упражненията за издръжливост са наистина символични в това отношение и могат да се практикуват от всяка майка и след раждането.

Източник: Netdoctor

Коментари