Публикация

Лимитите за лекарствата, плащани от НЗОК, са в ущърб на пациентите


Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България  предупреди, че въвеждане на лимити за заплащаните от НЗОК лекарства ще бъде само в ущърб на пациентите, изтъквайки факта, че подобен подход съществува в малко европейски държави.

Според организацията чрез тази мярка ще се увеличи значително доплащането от страна на пациентите, страдащи от тежки форми на заболяванията, и в същото време ще накара хората, които не са много болни, да преминат на по-скъпо лечение, близко до определения от НЗОК лимит.

Като разяснение се дава пример с диабета – при леките форми на протичане заболяването може да се лекува с медикамент за 3 лв., докато при тежките форми, за да се предотврати инвалидизация, слепота, хемодиализа, има нужда от многократно по-скъпа терапия.

Определянето на лимит например от 20 лв. за тази диагноза ще принуди пациентите, страдащи от тежките форми на заболяването, да доплащат в пъти повече, отколкото доплащат досега, и при невъзможност да го направят, ще ги обрече на тежки увреждания и смърт.

Хоспитализациите на пациентите с усложнения ще се увеличат, което автоматично ще повиши разходите на болничната система.

От своя страна, пациентите, които страдат от леките форми на заболяването, ще упражняват натиск върху лекуващите лекари да им предписват лекарства на стойност, близка до определения от НЗОК лимит.

Асоциацията е категорична, че мярката не представлява стимул за изписване на генерични лекарствени продукти, тъй като не става въпрос за избор между сходни лекарства на различни производители - и сега НЗОК плаща до стойността на най-евтиното лекарство.

Според производителите на оригинални медикаменти се търси вместването в една сума на различни лекарства с различни съставки, които съответно имат много различен терапевтичен ефект върху пациентите и не са взаимозаменяеми. Те припомнят, че лекарите трябва да имат свобода да предписват най-доброто лечение за пациента.

Националната здравноосигурителна каса и до момента няма информационна система, която да позволи прецизни изчисления относно разходите на институцията за лекарства, поради което методите за определяне на лимити за отделните заболявания могат да бъдат само корупционни, категорична е Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Коментари