Публикация

Въвеждат се електронни рецепти и досие до края на първото шестмесечие на 2017 г.

Над 200 са лечебните заведения, в които са монтирани устройствата за пръстова идентификация и са регистрирани в НЗОК, каза в Плевен зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков


До края на  първата половина на следващата година ще бъдат въведени електронните рецепти и електронното досие, и с това ще приключи въвеждането на всички елементи на електронното здравеопазване в страната. Това каза днес в  УМБАЛ-Плевен, зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, представиха системата за пръстова идентификация на пациентите.

В УМБАЛ-Плевен вече има 49 устройства за регистрация, които през следващата седмица ще заработят, каза директорът на втората по големина болница в страната доц.д-р Цветан Лукавов.  В област Плевен има само две лечебни заведения, които още на са поръчали устройства за идентификация, уточни д-р Шарков. Той поясни, че системата работи и досега не е съобщено за отказ от регистрация от страна на пациенти. Зам. –министърът поясни, че от пациенти, които се приемат в болница по спешност, няма да се изисква тази идентификация, а ще се хоспитализират с лична карта. За децата до 18 г. не се изисква пръстова идентификация. Това ще се прави за техен родител или настойник. Новородените се  въвеждат в системата по историята на заболяването. В страната над 200 са лечебните заведения, в които  са монтирани устройствата за пръстова идентификация и са регистрирани в НЗОК. А в още 50 се очаква получаване на поръчаните устройства.

След 1 октомври системата ще заработи  изцяло, като всички  здравноосигурителни събития и всички лечебни заведения задължително ще извършват хоспитализация след такава идентификация, допълни д-р Шарков. „Системата за регистрация е много по-удобна от тази с личните карти, защото се избягва неудобството от забравена лична карта. Най-важното е, че  не става въпрос за съхранение на пръстови отпечатъци, а за генериране на цифров код, който е индивидуален за всеки пациент и е от около 8 хиляди знака“, каза д-р Шарков. Всяко лечебно заведение ще закупува устройствата за идентификация, като цената на едно устройство е около 280 лв.

Преди дни Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за поставяне на такива устройства в районните здравни каси, където се заверяват рецептурните книжки. При желание пациент, отишъл да завери рецептурната си книжка, ще може да направи първичната регистрация и при евентуална бъдеща хоспитализация ще се избегне малко по-дългата процедура за вкарване в системата. Когато първичната регистрация е направена, само срещу ЕГН и след еднократно поставяне на пръста върху четеца компютърът намира в базата данни останалата необходима информация, съобщи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Въвеждането на тези устройства за регистрация е свързано със задължението на НЗОК всяко здравно осигурено лице да има уникален идентификационен номер. Това дава възможност, когато правите своята първична регистрация и пожелаете да дадете своя телефонен номер ще може безплатно да се инсталира приложение, чрез което ще получавате известяване, ако НЗОК извършва разплащане за вас по каквото и да е здравно събитие. Така здравноосигурените лица също ще могат да извършват контрол на харченето на средствата на касата.

Днес зам.-министър Ваньо Шарков и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева се срещнаха и с представители на болнични заведения от областите Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово по повод въвеждането на пръстовия идентификатор.

Коментари