Публикация

Лекари от „Пирогов” протестират след ново насилие срещу техни колеги

Една от медицинските сестри е с фрактура на носа, а лекар е изпаднал в безсъзнание след удар в главата


Лекари от спешния център на „Пирогов” излязоха на протест в понеделник сутринта след поредния случай на насилие срещу техни колеги, предаде „Би Ти Ви“.

Инцидентът станал рано сутринта на 11 септември.  Дежурните лекари в болницата приели пациент на около 40 години във видимо нетрезво състояние с порезна рана на главата. На мъжа била оказана незабавна първа помощ и раната му била обработена, разказа председателят на дружеството на Българския лекарски съюз Ваня Страхинова.

В края на процедурата обаче мъжът проявил агресия и нападнал дежурния екип. В следствие на това една от сестрите в болницата е с фрактура на носа и ѝ предстои хирургична интервенция, а реаниматорът, който се грижел за пациента, е изпаднал в безсъзнание, след като бил изритан в главата.

Охранителите на болницата незабавно се намесили. Те са сложили белезници на нападателя, а по-късно той бил задържан от органите на реда, се казва в изявление на Здравното министертво.

Лекарите пред „Пирогов“ обявиха, че с протеста си се надяват най-накрая да бъдат предприети адекватни действия от страна на полицията, прокуратурата и съда, както и да им бъде осигурена безопасна работна среда. Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че ведомството винаги реагира твърдо, когато има насилие над лекари, и защитава възможността им сигурно и комфортно да вършат работа си.

Протестът продължи около 20 минути, след което медиците се върнаха по работните си места.


Коментари