Публикация

Апаратура от ново поколение в МЦ "ВизАрт"

Апаратура в центъра и дейностите изпълняване в него.


-- Non-contact Tonometer (безконтактен въздушен тонометър) - Безконтактно измерване на очното налягане чрез въздух. Бързо, безболезнено, без  анестезия.

--  Retinal Photocoagulator Green laser (зелен лазер) – най-ново поколение ретинален лазер за лечение на диабетна ретинопатия, венозни оклузии, периферни дегенерации и руптури (дупки) на ретината.

-- Nd:Yag laser (Yag лазер) – за лечение на помътнена  задна капсула (вторична катаракта) след катарактална хирургия и за трабекулопластика при глаукома.

-- Nd:Yag laser Vitreolysis (Yag лазерна витреолиза) -  уникален по рода си YAG лазер за лечение на мътнини в стъкловидното тяло, пръстен на вайс, опацитати.

-- Периметър Humphrey - Изследване на периферно зрение при глаукома, болести на ретината и неврологични заболявания. Хъмфри е златният стандарт в периметрията.

-- Fundus Camera Canon CX-1 - Kамера за заснемане на очното дъно. С нея се извършва Флуоресцeинова ангиография – след въвеждане на контрастно вещество се визуализират съдовете в реално време и се следи за изтичане на контраста и събиране в образувани пространства. Предназначение предимно при диабетна ретинопатия, макулна дегенрация, венозни и артериални оклузии, възпалителни и дегенеративни заболявания на ретината.

--  3D widefield  Optical coherence tomography (OCT) - триизмерна широкоъгълна оптична кохерентна томография.

Апаратът работи на принципа на кохерентните светлинни лъчи и няма облъчване. Информацията, която ни предоставя е хистологичен срез на ретината – визуализира всички слоеве на ретината и определя мястото на увреждане. Изполва се най-често при макулни дегенерации, оклузии, оток в макулата, макулна дупка, адхезия между ретина и стъкловидно тяло, и редица други възпалителни и дегенeративни заболявания.

Предно OCT – визуализира всички проблеми в роговицата - цикатрикси, кератоконус. Измерва иридокорнеален ъгъл и позиция на лещата. Измерва дебелина на роговицата и помога при ранната диагностика на кератоконус още преди топографията.

OCT Глаукома – Това е модификация на апарата, която позволява измерване на дебелината на нервните влакна в ретината. Доказано най-обективният метод при диагностиката на глаукома.

 

-  OCT ANGIOVUE -  първият и единствен по рода си апарат за неинвазивно визуализиране на съдовете на ретината. Апаратът изобразява кръвоносните съдове и техните изменения, отчитайки движнието на кръвните клетки. Не е необходимо въвеждане на контрастно вещество както при Флуоресциновата ангиография. Предимствата му са, че е безопасен за пациента и може изследването да бъде повтаряно многократно в  хода да лечението. Приложението му е най-съществено при  макулни дегенерации, особено влажната форма, диабетна ретинопатия, венозни и артериални оклузии, глаукома.

- Ехография-  Ехографията се използва за изследване на окото, неговото съдържимо, очното дъно и на тъканите зад и около очната ябълка. Тя намира най-голямо приложение в диагностика когато има непрозрачни очни среди. Такива могат да бъдат мътнини на роговицата, плътна катаракта, кръвоизлив в стъкловидното тяло. С него може да се установи наличието и локализацията на отлепване на ретината, големината и размерите на очни или орбитни тумори, дебелината на двигателните мускули на окото и др. 

Коментари