Публикация

МУ-София стартира новата година с 10% по-високи заплати

12 студенти и млади лекари ще получат стипендия за участие в международни научни форуми



От 1 октомври заплатите на преподавателите в МУ-София ще бъдат увеличени минимум с 10%, обяви ректорът проф. Вихра Миланова на откриването на новата академична  година на Алма матер и обеща, че ще се бори за още по-достойни възнаграждения.

Осигурени са 6 стипендии за студенти и още 6 за млади лекари, които им позволяват участие в международни конгреси и научни форуми, свързани със социално значими заболявания, каза още тя. Миланова подчерта, че целта е да получат възможност да споделят своите разработки  и да представят будната общност на  новото поколение български специалисти пред света. Подобен проект се реализирал за първи път у нас.

„В този специален ден моля да се обединим около каузата да градим доброто име на МУ-София“, призова проф. Миланова и заяви, че в критични ситуации няма да се поколебае  да действа твърдо и със силата на закона.  Тя призова към общи усилия за за достойно отбелязване на 100-годишнината на Алма матер, която се навършва през 2017 г.



Тържествената церемония почетоха зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, председателят на здравната комисия в НС д-р Кирил Добрев, шефът на Александровска болница д-р Константин Ангелов, депутати, настоящи и бивши представители на изпълнителната власт, бизнесмени, журналисти. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев призова бъдещите лекари да ходят в чужбина само на специализации, но да се реализират в България.

"С екипа на МЗ чакаме да завършите и ще направим всичко необходимо за успешните ви специализации", заяви зам.-министърът д-р Пенков. Празникът на МУ бе уважен от депутатите от здравната комисия д-р Емил Райнов, Султанка Петрова, Петър Чобанов от образователната комисия, зам.-председателят на здравната комисия и бивш здравен министър Десислава Атанасова, началникът на Военнна академия „Г.С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев и др.

Между 3-ма и 5-има кандидат-студенти са се борили за 1 място в МУ-София, показа анализът от прислючилата кампания. В МУ-София се обучават около 8500 студенти, като 6200 са български граждани, а 2300 – чуждестранни. От всичките 6200 български студенти близо 5200 са държавна поръчка, а около 1000 – са записани за платено обучение. Чуждестранните студенти на най-желания университет у нас са от 60 държави в света като сред тях са САЩ, Япония, Италия, Германия, Швейцария, Австралия, Виетнам.

 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Му-София проф. Вихра Миланова откриване на новата академична година

Коментари