Публикация

Връзката между затлъстяването и рака е неизвестна за много хора

Най-често свръхтеглото се свързва с тумори на червата, бъбреците, гърдата и матката


Три четвърти от хората са в неведение, че ако имат наднормено тегло, опасността да се разболеят от 10 вида рак се увеличава, предупреди Британският институт за изследвания на рака, цитиран от Би Би Си. 

Най-често със затлъстяването се свързва ракът на червата, бъбреците, гърдата и матката.

Институтът обяви, че броят на хората, които не осъзнават връзката между теглото и заболяването, е тревожен, и подчерта, че властите първо трябва да се заемат с проблема на затлъстяването при децата. Неправителствени организации вече обявиха, че преговарят с бинеса за намаляване на количеството на захар в хранителните продукти, които се предлагат на пазара. 

Изследванията показват, че

40 процента от случаите на рак на матката са свързани със затлъстяване

Ето какво сочи черната статистика:

Наднорменото тегло или затлъстяването във Великобритания годишно са свързани с :

  • 5400 случая на рак на червата
  • 4300 случая на рак на гърдата
  • 2900 случая на рак на матката
  • 2400 случая на рак на бъбреците

Изследването показва, че мъжете в много по-голяма част не осъзнават връзката между наднорменото тегло и рака в сравнение със жените. 

Проблемът започва още при децата. Данните показват, че едно от всеки пет деца във Великобритания започва училище с наднормено тегло или със затлъстяване. На 11-годишна възраст вече едно от всеки три деца е в една от двете категории. 

Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в „Обществено здраве Англия“, коментира, че организацията е стартирала програма, която ще преговаря с хранителната индустрия да намали поне 20% от захарта в своите продукти до 2020 г. „Връзката между затлъстяването и рака показва колко важно е да се намалят калориите, захарта и наситените мазнини, за да се поддържа едно здравословно тегло“, коментира тя. 

Как са свързани свръхтеглото и ракът?

Има много потенциални фактори, които могат да допринесат за опасността от развитие на рак. Между тях са наследственост, възраст и начин на живот. Връзката между свръхтеглото и рака не е съвсем изяснена. Има три главни теории по въпроса: 

  • Големият обем мазнини в тялото причинява повишаване на нивата на половите хормони като естрогена. За жените след менопаузата мазнините стават основният източник на естроген. При тези, които имат свръхтегло, това може да стимулира клетките да започнат да се множават по-бързо в гърдите и в матката. Това от своя страна увеличава риска от появата на рак на тези два органа.  
  • Твърде многото мазнини могат да доведат и до повишаване на нивото на инсулина, което може да даде команда на клетките да започнат да се делят по-бързо.
  • Затлъстяването може да причини възпаление на тъканите, което от своя страна може да спомогне за развитието и разпространението на рака.

Източник: Би Би Си

Коментари