Публикация

Д-р Л. Киров: Пари в здравеопазването има


Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, в интервю за Хелт медия.

Д-р Киров, успокои ли се напълно вашата гилдия, след като годината започна със сериозно напрежение заради неизплатените пари на голяма част от лекарите?
Нашата гилдия по принцип не може да бъде спокойна - първо, защото работата ни е такава - 24 часа на разположение. Донякъде страстите поутихнаха, защото бе извършено едно плащане, но то беше дължимо и стана със закъснение, като се нарушиха редица закони и съсловието като цяло бе изправено на ръба на търпението.

Задавам този въпрос, защото пациентите бяха изправени пред опасността да плащат кеш.
В момента говоря като гражданин. Това са моите и вашите вноски. Аз не искам, след като съм осигурен, да си плащам за нещо, за което съм се осигурил. Освен това нека да се знае, че средства в системата има достатъчно. Просто те не се предоставят, за да се ползват от самата система, за да работи тя по-добре.

 Те отиват за някакви резерви, фискални политики, не знам какво, за всичко друго, но не и за здраве, за което са определени. Ето това е недопустимо.

През 2010 г. по-малко ли ще чакаме пред кабинетите на личните лекари, тъй като голяма част от тяхното време минава в едни писмовни, бюрократични процедури?
Правилата за работа не са променени сериозно. Имаме идеи за промени в някои наредби, които ще предложим на Министерството на здравеопазването.

 Например за изписването на лекарствата, които - знаете - въведохме миналата година. На три месеца. Там се появиха някои дребни проблеми, които могат да бъдат по-бързо решени и това да улесни пациентите.

Например смятаме да предложим да бъде ясно записано, че пациентите могат да си закупуват лекарствата не само от областта, в която живеят, но и от друга област, ако пътуват някъде. Освен това да могат да ги купят наведнъж, ако имат желание, разбира се.

Появи се заплахата, ако хората не са се явили на профилактичен преглед, да загубят за един месец здравноосигурителните си права.
Това е заплаха не отсега, тя е отпреди няколко години. Има я в закона, но няма механизъм, по който да се налага тази санкция. Но не това е основното. По-скоро трябва да се обяснява на хората, че това е добре, че е полезно да се направи, за да се създадат условия.

Едно от предложенията, които преди година и повече дадохме, е да има фиксиран един допълнителен ден отпуск, когато човек иска да си направи съответния профилактичен преглед. Този отпуск да е извън годишния, да е само за това и да се признава, ако той или тя са си направили прегледа. На 100% не може да се очаква, но трябва да подобрим условията това да става по-лесно.

Но тук искам да вметна и друго. Хубаво, казваме – всички трябва да минете на профилактичен преглед. Да, но никой не казва, че в бюджета на касата за тази година не са предвидени средства, за да могат всички българи да минат на профилактичен преглед. Затова няма как да глобиш някого, ако не си му осигурил реална възможност да се прегледа.

Коментари