Публикация

Високата пикочна киселина е вредна не само за ставите

Високата пикочна киселина е вредна не само за ставите

Хиперурикемията е идентифицирана като самостоятелен рисков фактор за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, периферна артериопатия и бъбречна недостатъчност.


Повечето хора свързват високите нива на пикочната киселина единствено с подаграта. Тази болест е известна от древни времена, дори има връзка с българската история. Византийският император Константин IV Погонат не присъства лично в битката с войските на хан Аспарух при Онгъла, защото е бил на бани в Несебър да лекува пореден пристъп от подагра.

Безспорно острите пристъпи на подаграта са изключително болезнени и мъчителни. Най-често се засягат ставите на палеца на крака, които при обостряне се подуват, зачервяват и предизвикват нетърпима болка. Затова е важно хиперурикемията, както лекарите наричат повишението на стойностите на пикочната киселина в кръвния серум, да се открива навреме и да се повлиява предварително, преди да е предизвикала криза.

Пикочната киселина е краен продукт на обмяната на част от веществата в организма. Около 70% от тази киселина се отделят през бъбреците, а останалата част - през червата. Повишеното количество пикочна киселина в кръвния серум е често срещано състояние. Тя може да е резултат от намалена екскреция (отделяне от организма), повишена продукция или от комбинация на двата механизма.

Най-съществените причини за повишените нива са нездравословният начин на живот,

включващ диета, богата на пурини, протеини, алкохол и въглехидрати; генетично предразположение; прием на някои медикаменти; заболявания и терапии, свързани с повишен клетъчен разпад.

Независимо че повишението на пикочната киселина може да протече без абсолютно никакви признаци, това определено вреди на организма. Освен че предизвиква подаграта, учените я включиха като част от метаболитния синдром, който се асоциира със значително повишен сърдечносъдов риск. В последните години хиперурикемията беше идентифицирана като самостоятелен рисков фактор за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, периферна артериопатия и бъбречна недостатъчност. Тази връзка е установена не само при стойности на пикочната киселина над 357 µmol/l, но в някои случаи и при по-ниски количества.

Далеч не всички пациенти с повишена пикочна киселина в серума имат клинични оплаквания.

Но това не означава, че състоянието им е безобидно. Затова все по-често се препоръчва пикочната киселина да се изследва при профилактика наред с холестерола, кръвната захар, С-реактивния протеин.

Повишеният сърдечносъдов риск при хиперурикемия с кристални отлагания се свързва с различни механизми: поддържане на хронично субклинично възпаление, токсичен ефект, ендотелната дисфункция – увреждане на вътрешния слой на артериите.

Установяването на високи стойности на пикочната киселина, дори и да няма оплаквания и другите маркери за сърдечносъдов риск да са в норма, изисква промяна в начина на живот и лечение. На първо място е диетата, от която трябва да се изключат кафето, шоколадът, сините сливи, патладжаните, консервите и колбасите, животинските дреболии. Много често дори стриктно спазващите хранителния си режим не могат да постигнат нормални стойности на пикочната киселина – под 400 µmol/l. Тогава се налага прием на лекарства, които или намаляват образуването на киселината, или подпомагат разтварянето на кристалите и изхвърлянето им от организма.

 Лечението зависи от възрастта и общото състояние, от бъбречната функция,

наличието на изявени сърдечносъдови заболявания, кръвната картина. За съжаление, веднъж проявена, хиперурикемията не може да бъде излекувана дефинитивно. Затова се налагат постоянни мерки при периодичен контрол на лабораторните показатели.

Освен лекарствата по лекарско предписание вече има иновативен продукт, който може да облекчи състоянието на пациентите с изявена подагра, а при хората с повишени нива на пикочната киселина да не се стига до ставни или други усложнения. 

Продуктът Podagrol Ecopharm спомага за естественото разтваряне от организма на кристалите на пикочната киселина в ставите

и в другите тъкани. Ефективен е както при криза, така и за профилактика и превенция. „Подагрол“ няма странични ефекти и може да се прилага продължително време. Разтваряйки кристалите на пикочната киселина, продуктът премахва болката от механичното дразнене на нервните окончания от кристалите. Профилактичният ефект се дължи на добре изразено уриколитично действие – свързва се с пикочната киселина във водоразтворимо съединение, което впоследствие се отделя с урината и по този начин предпазва от образуване на кристали и от поява на ставни пристъпи.

Препаратът е абсолютно безвреден, нетоксичен, без странични ефекти и без противопоказания. Може да се комбинира с други средства и методи на лечение, които са предписани от лекар. 

 

Коментари