Публикация

Подуване на корема, гадене и често уриниране може да са ранни симптоми на рак на яйчниците

140 000 жени умират всяка година от болестта, защото пренебрегват първите признаци


Ракът на яйчниците обикновено се диагностицира твърде късно. Трябва голяма промяна в начините на превенция и лечение на това заболяване, смята д-р Дейвид Фишман, директор на Центъра за гинекологична онкология в Ню Йорк. 

„Важно е жените да знаят за реалния риск да се разболеят от тази смъртоносна болест и какви са ранните й симптоми“, подчертава специалистът. Едни добри резултати от цитонамазката не означават, че яйчниците са здрави. Цитонамазката е диагностика само за заболявания на маточната шийка, но не и на яйчниците, предупреждава Фишман. 

Всички жени са застрашени от рака на яйчниците, а една на всеки 75 развива болестта, показва статистиката. Всяка година повече от 250 000 жени по света са диагностицирани с този вид рак, а 140 000 от тях умират от него. 

Някои наричат рака на яйчниците „тихия убиец“ 

Ранните му симптоми са трудно забележими и лесно могат да бъдат пренебрегнати, обяснява д-р Фишман. Тези симптоми могат да са 

  • Подуване на корема
  • Лошо храносмилане и гадене
  • Болки в корема и гърба
  • Бързо засищане при ядене
  • Често уриниране
  • Наддаване на тегло
  • Задух

Жени, при които тези симптоми се наблюдават по-дълго от една седмица, трябва да се консултират с лекар, съветва специалистът. Ракът на яйчниците много често е лeчим, ако бъде открит на ранен етап. Ако туморът е само в яйчника (1-ва фаза), в 90 процента от случаите жената живее средно още поне 5 години. Прогнозите за оцеляване обаче са много по-малки, ако ракът е в напреднала фаза. 

Жени, които имат рак на гърдата или друг вид раково заболяване, са в повишен риск да развият тумор на яйчниците. Другите 

рискови фактори са генни мутации, безплодие, ранна менструация, 

наднормено тегло и възраст. Жени над 70-годишна възраст са по-застрашени да развият болестта, показват досегашни изследвания. 

Няколко са факторите, които могат да намалят опасността от развитие на такъв тип рак. Сред тях са здравословна, бедна на мазнини диета, ако жената е раждала, използване на противозачатъчни хапчета и операция за стерилизация. 

Някои жени, които са застрашени, решават да отстранят хирургически своите яйчници и фалопиеви тръби като предохранителна мярка, обяснява д-р Фишман. Така например актрисата Анджелина Джоли разкри миналата година, че се е подложила на операция за премахване на яйчниците и тръбите си, тъй като е в повишен риск заради мутация на гена BRCA1. Тази мутация при нея е наследствена, майка й е починала от рак на яйчниците, обясни тогава актрисата. 

Източник: WebMD

Коментари