Публикация

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА?

Началото на учебната година е най-подходящото време за профилактичен очен преглед на децата


Консултацията с детски офталмолог веднъж на всяка учебна година е от първостепенно значение за откриване на потенциални зрителни проблеми при учениците, особено при по-малките.

Най-често срещаните очни проблеми и заболявания при децата са рефракционните аномалии, страбизмът и амблиопията. Проблемите в рефракцията - късогледство, далекогледство и астигматизъм - са свързани с неправилното пречупване на лъчите от роговицата или лещата на окото. Страбизмът (кривогледството) представлява отклонение на окото в една или друга посока в различна степен. Коригира се с очила или оперативно. Ако не се вземат мерки, детето може да развие амблиопия („мързеливо око”). При нея мозъкът разпознава образа от по-силното око и изключва този на по-слабо виждащото. Нужни са специални упражнения за трениране на по-слабо зрящото (мързеливото) око чрез закриване на здравото, т.нар. оклузия.

Фактори с неблагоприятно влияние върху детското зрение са: генетична обремененост, недоносеност, продължително натоварване на очите, недостатъчно добро осветление при четене и писане, несъобразено време пред компютър, продължително заслепяване, др.

Прегледът при очния лекар в Очна болница „Бургас“ се превръща в истинско забавление за децата, а всяко от тях си тръгва от кабинета с малка изненада или лакомство.

         „За да свършим качествено работата си, трябва да предразположим пациента – той да се почувства комфортно и сигурно” – споделя д-р Таня Иванова, детски офталмолог в Очна болница „Бургас” – „Това се отнася с особено голяма сила за децата. Те трябва да приемат прегледа в очния кабинет като приятно изживяване, а не да изпитват страх.“

            Един от най-новите скрининг методи за изследване на детското зрение в ранна детска възраст до 3 години се извършва чрез високотехнологичен детски авторефрактометър, който измерва диоптрите от разстояние. Детето сяда на стола за преглед или в скута на родителя, а докторът извършва изследването на разстояние от около един метър. Методът е безконтактен, безболезнен и трае само няколко секунди. Единственото, което малкият пациент трябва да направи, е да погледне в апарата, а от екрана го гледа мигащо и издаващо звуци усмихнато човече. Изследването дава ценна информация за евентуално късогледство, далекогледство и астигматизъм, а също така насочва лекаря за това дали има нужда от разширяване на зениците и изписване на очила.

Статистиката сочи, че над 80% от откритите в ранна детска възраст заболявания са лечими. Някои от сериозните проблеми с очите нямат ясно изразени симптоми, затова периодичните профилактични прегледи са основна предпоставка за добро зрение при малките. Амблиопията, например, може да се коригира само в ранните детски години, до около 8-годишна възраст, след което зрението остава необратимо ниско.

Ето защо е необходимо децата да посещават очен лекар при навършване на една година, три години, шест години. В училищна възраст често се отключва късогледството (състояние, при което детето вижда добре наблизо, но не и надалеч). Изписват се очила и състоянието се проследява поне веднъж годишно, защото в тази възраст на растеж диоптърът често се променя.

" }-->

Коментари