Публикация

НЗОК: Промените в изписването на лекарства не ощетяват пациентите


Промените, свързани с предписването и отпускането на лекарства, платени от НЗОК, с нищо няма да ощетят пациента, а напротив – ще му гарантират по-качествено лечение.

Това съобщи Националната здравноосигурителна каса, след среща между нейни представители - д-р Албена Златарева, заместник-директор на касата, Борислав Георгиев, директор на дирекция „Лекарства”, и организации на пациентите и хората с увреждания - Диана Хаджиангелова, заместник-председател на Конфедерация „Защита на здравето”, и Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

Участниците се обединиха около мнението, че пациентите трябва да продължат да получават адекватно и гарантирано от бюджета на НЗОК лечение.

Изписването на лекарства ще бъде съобразено с националните консенсуси за лечение на отделните групи заболявания. Ще се премахне прекомерното изписване на лекарства, защото към момента има болни, на които се изписват по 7 или 9 медикамента само за една диагноза, посочва още институцията.

 

Коментари