Публикация

България и Румъния подписват споразумение за общо договаряне на лекарства до края на септември

Идеята е за обособяване на общ орган, който да преговаря с фармацевтичната индустрия за понижаване на цените на медикаментите


Вероятно до края на месеца България и Румъния ще подпишат споразумение за общо договаряне на лекарства. Това каза пред журналисти здравният министър Петър Москов, който участва в конференция в София на Партньорство за достъп на пациентите на тема "Сътрудничество в региона. Начин на подобряване на достъпа до качествено здравеопазване в Централна и Източна Европа", предаде БТА.

           В рамките на септември правителствата на двете страни имат пълната готовност

да подпишат такова споразумение и да го внесат в двата парламента,

за да мине за международна ратификация, обясни Москов.

           Министърът припомни, че предстои трета среща между министрите на здравеопазването на страните от Централна и Източна Европа, която ще се състои във Варшава. В рамките на тези срещи се работи по общо международно споразумение, което да дава възможност специално на държавите от Централна и Източна Европа да имат достъп до модерно и оздравително лечение.

Споразумението за по-добър достъп до скъпоструващи лекарства

се подготвя от повече от 10 страни от Централна и Югоизточна Европа,

включително и България. Идеята е за обособяване на общ орган, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия за понижаване на цените на медикаментите. 

Над 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години бройката на де-регистрираните медикаменти надхвърля 2000, съобщи здравният министър  на конференцията. 

Създаването на общ пазар за лекарства между България и Румъния е шанс и за подобряването на достъпа на българския пациент до нови терапии. Това коментира пред Zdrave.net д-р Станимир Хасърджиев по повод новината за финализирането на преговорите ни със северната ни съседка за единния пазар на медикаменти. Той изтъкна, че за съжаление държави като България, Румъния, Полша и други, чакат с години от момента на европейската регистрация на нов медикамент до появата му на техните пазари. Много от новите молекули, които компаниите регистрират в Европа, изобщо не стигат до България, изтъкна Хасърджиев. Според него дори и когато новото лекарство се появи на родния пазар, много често държавата не разполага с нужния ресурс, за да може да закупи необходимите за българските пациенти количества.


Коментари