Публикация

За и против спортните ортези

Как да се справяме със спортните травми


Всеки, който се занимава със спорт, рано или късно получава някаква травма или контузия. Това обаче не отказва хората от спорта, напротив, кара ги да търсят начини за по-бързо възстановяване, защото прекратяването на активните спортни занимания често води до емоционални и физически проблеми. Можем да кажем, че спортът е наркотик и, който го е опитал, не може да се откаже с лека ръка. Затова по-долу ще поговорим за превенцията на травмите, лечението им и връщането към спорта, както и за предпазването от последващи травми и контузии.

При контузия първо диагностицираме проблема, след което определяме какво ще е лечението и колко време ще отнеме възстановяването. Изключително важен е и въпросът кога можем да върнем атлета към заниманията му. Тук някъде възниква и въпросът колко ще струва лечението. Цената не се определя само от цената на медикаментите, консумативите и процедурите, но и от загубите за клубовете от неучастия на скъпоплатените елитни състезатели.

Решението е в превенцията, подобряване на проприоцепцията и по-бързото възстановяване след травми. Колкото по-бързо се върне към занимания спортистът, толкова по-малки са мускулните загуби и толкова по-бързо се възстановяват мускулите. Това става посредством носене на спортни ортези. Просто и ефективно решение, което работи, стига да се носят ортезите. Спортистите обаче не ползват ортези по няколко причини: не са им удобни, ограничават движението им, треньори и доктори им внушават, че те ще направят мускулите им лениви. Всяко нещо има плюсове и минуси. За това всеки трябва да направи своя избор дали да носи или не ортези.

Плюсове да се носят ортези:                                          

По-добра превенция                      

По-бързо възстановяване             

Защита от повторна травма                      

Намалява риска от контузии         

По-добра проприоцепция

Добавя външна информация (екстероцепция)

За разлика от повечето марки ортези, които са създадени да ограничават движението, ZAMST е специализиран в ортези за спортисти, има модели за всеки вид травма и контузия, стабилизиращи, удобни и неограничаващи движението.

Базирайки се на богатия медицински опит на фирмата-майка, както и на доброто познаване на човешкото тяло, взаимодействието и функционирането на отделните негови части, специалистите от ZAMST разработват продуктите си на високо ниво. Както за докторите е важна структурата и функционалността на ортезите, така за  кондиционните треньори и самите атлети е важно те да бъдат лесни за поставяне и употреба и да подобряват резултатите. Поради това ортезите на ZAMST се създават от медицински лица в тясно сътрудничество със самите атлети. Към това трябва да добавим и непрекъснатата развойна дейност (правят се над 200 3-D снимки, въз основа на които прецизно се изработва всеки един детайл на ортезите), използването на най-новите материали и, разбира се, най-строгите производствени стандарти.

Всичко това прави ортезите ZAMST уникални, тъй като, за да сме най-добрите, трябва да излезем от нормите. Нашите продукти са иновативни, а не копират, и са изработени в зависимост от уникалните нужди на нашите спортисти. Всеки един продукт е създаден с определена цел – за определен спорт, определена част от тялото, вид травма. Нашите продукти са така създадени, че всяка една част да служи или за протекция, или за подобряване представянето на спортистите. Ние разбираме „човешката машина“ и нуждата от свобода на движението и протекция по време на игра. Ние разбираме границите и бариерите на спортистите, били те физически или психологически. Ние подкрепяме тяхното желание за успех и по-добри резултати.

Влагайки в продуктите най-новите достижения на развойната дейност, ние сме истинският лидер в областта.

ZAMST е прецизно изработена технология, която подкрепя и предпазва елитните спортисти от целия свят, помагайки им да увеличат възможностите на тялото си.

Ние не сме само ортеза. Просто казано, ние сме подобреният екзоскелет за една нова раса атлети. Базирайки се на здрава медицинска основа, ние разбираме човешкото тяло и, по-важно, неговите граници.

Повече информация за ZAMST може да потърсите при представителя за България.

Елена Йоловска, тел.: 0879 920 776

Коментари

Опитвала съм се да нося подобен колан за болки в кръста но ми беше много неудобен и го оставих. Не на тази фирма обаче.