Публикация

Диабетът при бременните носи риск за бебето

При раждането може да има усложнения, отклонения от теглото на бебето или малформации


Бебетата на майки, които имат диабет или са с гестационен диабет (който се развива само по време на бременността), са в по-голям риск от усложнения при раждането, показа ново изследване в Италия. 

Тези усложнения могат да бъдат сериозни и да включват ниско ниво на кръвната захар, малформации и раждане на бебето с твърде голямо или твърде малко тегло.

Екип от лекари, ръководен от д-р Базилио Пинтуади от болницата „Нигуарда ка гранда“ в Милано,

анализирал данните за резултатите при жени с диабет

или с гестационен диабет,

родили по едно дете между 2000 г. и 2012 г. След като взели под внимание възрастта на жената, използваните от нея медикаменти и други здравни характеристики като например високо кръвно налягане, изследователите използвали компютърни модели, за да калкулират риска на жената да получи усложнения при раждане при тези условия. 

Анализът включил повече от 135 000 бременни жени. От тях 1357 развили гестационен диабет, а други 234 имали диабет, преди да забременеят.  Били сравнени резултатите от ражданията на жени с диабет и на такива без диабет. 

Според създадените компютърни модели при жените с диабет има 36 пъти по-голяма опасност да родят бебе, което е с кръвна захар под нормата. При жените, които имат гестационен диабет, тази опасност е 10 пъти по-голяма.

В същото време, при жени с гестационен диабет има 70% по-голяма опасност да се роди бебе или с много малко, или с много голямо тегло. Възможно е да се роди и дете с жълтеница, показва анализът на данните. При тези жени близо 2 пъти по-често се налага раждане със секцио или пък раждат деца с малформации или недостиг на калции и магнезий, показват данните. 

В същото време при жени с диабет още преди бременността има

6 пъти по-голяма опасност да родят бебе с тегло под нормата

и почти 8 пъти по-голяма опасност да родят бебе с тегло над нормата. При тези жени също така опасността да родят бебе с жълтеница е 2,6 пъти по-висока.  В същото време рискът от раждане с малформации при тези жени е 3,5 пъти по-висок.

Изследователският екип подчертава, че проучването има само анализиращи функции и показва асоциации, но не доказва причинно-следствени връзки. Освен това други симптоми като високото кръвно налягане и проблемите със щитовидната жлеза също са свързвани с по-проблемни раждания.

Изводите от изследването подчертават важността на профилактиката преди забременяването, подчертава д-р Навид Моотабар, шеф на отделението по акушерство и гинекология в болница „Северен Уестчестър“ в Маунт Киско, щата Ню Йорк. При жени с диабет те трябва да поставят състоянието си под контрол още преди зачеването, за да се постигнат най-добрите резултати при раждане, съветва той. 

Колежката му от болницата „Ленъкс хил“ в Ню Йорк Дженифър Уу, която е акушер-гинеколог, също е съгласна, че бебетата на жени с диабет или с гестационен диабет са изправени пред много по-големи рискове. „Точната диагноза и наблюдение на тези пациентки са важнш и могат да помогнат за навременното откриване на някой рисков фактор“, смята тя.  

Данните от изследването ще бъдат представени на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мюнхен, Германия.

Източник: WebMD

Коментари