Публикация

Разконспирирай мазнините


Всеизвестно е, че бургерите, пържените картофи и пицата са много мазни. Малцина обаче знаят, че някои зеленчуци и полезни риби съдържат голямо количество мазнини.

Въпреки че не всички са вредни, мазнините играят важна роля в диетата и те също като калориите трябва да се пресмятат. Грамажът на поетите мазнини е също толкова важен, колкото и калориите.

Какво е нормалното количество мазнини, което може да се поема?

Препоръчва се мазнините да не съставляват повече от 30% от дневните калории. Това твърди д-р Ан Уулф от Медицинския университет във Вирджиния. При 2 хиляди калории, това означава по-малко от 65 грама мазнини на ден. Обикновено хората поемат обаче много повече.

Възприето е мазнините да се делят на “добри” и лоши”.

Лошите са наситените и трансмазнините, които се свързват с редица здравни проблеми /сърдечни болести, диабет и затлъстяване/.

Добрите мазнини – ненаситените, предпазват от тези заболявания. Това не означава, че може да се приемат в неограничено количество, защото от всички видове мазнини се напълнява. 

Старайте се повечето от мазнините, които приемате да са ненаситени, наситените да са по-малко от 20 грама и да не ядете почти никакви трансмазнини.

Мазнините във всекидневното меню

Помислете за храните, които ядете най-често. Какви са мазнините, които приемате с тях? Информацията за количеството мазнини /обикновено от „лошите”/ в тях ще е  полезна, ако искате да ги контролирате:

• Един хамбургер: 36 грама

• Един сандвич с риба: 24 грама

• 10 пържени картофчета: 8 грама

• 30 грама картофен чипс: 10 грама  

• Парче пица със сирене: 8 грама

• 45 грама колбас: 16 грама

• Един хот дог: 14 грама

• Три филии бекон: 10 грама

• 30 грама/ 28.3/ сирене чедар: 8 грама

• Чаша пълномаслено мляко: 7 грама        

• Една чаена лъжичка масло или маргарин: 4 грама

• Една порция от почти всички видове хляб, макарони и зърнени храни: около 1 грам

Храни с неочаквано високо съдържание на мазнини

•  Пуканки/ заради начина, по който се приготвят/

•  Готови пакетирани храни със сосове, масло или олио

•  Шарени червени меса, включително говеждо и агнешко 

•  Кожата на пилешкото месо

•  Сосове за салати


Може би най-много трябва да се внимава с пакетираните закуски и други готови ястия. Те често съдържат опасните трансмазнини, защото за по-голяма трайност са приготвени с хидрогенирани мазнини и зеленчукови концентрати. Трансмазнините са много вредни за сърцето и стойностите на холестерола и трябва максимално да се избягват.

Известно е, че зехтинът и другите видове олио са мазни, но това се отнася и за орехите, маслините, авокадото и някои риби, като сьомгата, скумрията и сардините. Тези храни съдържат добрите ненаситени мазнини, но контролирайте количествата, за да не качите килограми.

След като сте наясно със съдържанието на мазнините в много храни, внимавайте да не поемете цялото допустимото количество само при едно хранене. Пресмятайте мазнините, които поемате и техния вид – наситени, ненаситени и трансмазнини.
Цената си заслужава – добро самочувствие, здраво сърце, стройна фигура.

Коментари