Публикация

Съдовите хирурзи на Болница «Тракия» спасиха човек с остра артериална исхемия

Пациент с рядък случай на остра артериална исхемия спасиха съдовите хирурзи на Болница «Тракия».


Човекът е постъпил по спешност с остро запушване на артериите на крака, предизвикано от кръвен съсирек (тромб). След бързата оперативна намеса от екипа на доц. Димитър Петков и д-р Светослав Бисеров пациентът е вън от опастност. Запушването на артерията е била следствие на провеждана лъчетерапия заради туморно заболяване. Облъчването е увредило прилежащите тъкани и кръвоносните съдове, обясни доц. Петков. Поради изключително тежките сраствания, хирурзите са използвали нестандартни оперативни решения, довели до успешният край на интервенцията.


Острата артериална исхемия води до внезапно прекъсване на кръвоснабдяването на крайниците, което застрашава тяхната виталност и живота на пострадалия човек. Честотата на проблема е 15 случая на 100 000 души годишно. Последиците обаче са изключително сериозни. При 10-15% от пациентите се стига до ампутация на крайника, а между 15 и 20% от случаите завършват фатално. За да се избегне това, от изключителна важност е бързата и адекватна намеса на съдовите хирурзи.

Този месец доц. Петков представи страната ни и като водещ гост-лектор на научния форум в Аахен, Германия, посветен на проблемите свързани с диагностиката и лечението на хроничните рани - Aahener Wundsymposium. С лекцията си "Българският опит в лечението на хроничните рани" той сподели резултатите от приложението на лазер-терапията и комбинираната компресия при лечението на хронични рани в Болница "Тракия". Представеният анализ на микробилогичния субстрат на хроничните рани, разработен от екипа на отделението съвместно с епидомиолога на болницата д-р Валя Цанева, беше посрещнат с голям интерес, както поради актуалността на проблема, така и заради намерените ефективни решения за лечение. 

По време на форума бяха обсъдени проблеми, свързани с пластичното възстаняване на хронични рани, лечение на келоидите, ролята на хранителния внос при лечението на раните, адаптацията на стандартите за лечебния процес при болни с незаздравяващи рани. В практическото обучение на специалистите на конгреса активно участвуваха д-р Светослав Бисеров и Галина Тодорова от Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на МБАЛ «Тракия».

Коментари