Публикация

Д-р Георги Панайотов, уролог в Сити Клиник Варна: Брахитерапията лекува напълно рак на простата в ранен стадий

Редовните прегледи при уролог са решаващи за навременно откриване на болестта


Ракът на простата зачестява при мъжете над 40 години. При около 60% от случаите се диагностицират около 65-годишна възраст. Затова се търси активно при мъже на 50 г. чрез ежегодни прегледи при уролог и изследване на PSA.

Двата основни рискови фактора за рак на простата са възрастта и наследствеността – при наличие на близък родственик с рак на простата /баща, дядо, чичо/ ежегодните прегледи трябва да започнат след 45-годишна възраст.

 До момента е установено, че честотата на този вид рак е по-висока сред чернокожите и по-ниска сред жълтата раса. Сред азиатците, емигрирали в САЩ обаче, честотата на заболяването е същата, което говори, че вредните фактори на средата оказват влияние върху риска от заболяването. Затлъстяването и наднорменото тегло също имат своята негативна роля.

 Ракът на простата се развива бавно в продължение на години. Липсата или слабите и неспецифични симптоми на тази болест са причина за активно търсене, защото този вид рак е лечим, ако се открие в начален стадий. Има два основни показателя, които насочват към диагноза – повишен PSA /туморен маркер/ и ректално туширане. При определени резултати се взима и простатна биопсия – материал от десетина точки от жлезата се изследва от патоанатом.

Стадият се уточнява също чрез скенер, ядрено-магнитен резонанс или костна сцинтиграфия.

 Ракът на простата се лекува чрез оперативно премахване на простата, лъчелечение, хормонално лечение, брахитерапия. Именно брахитерапията може да доведе до пълно /радикално/ излекуване на заболяването.


В Сити Клиник Онкологичен център София се прилага брахитерапия – метод, при който източникът на радиация се вкарва роботизирано в самия тумор или в непосредствена близост. За малко време се отделя голямо количество енергия и облъчването трае максимум 20 минути. След което източникът на облъчване се прибира в апарата и болният не е радиоактивен, чувства се напълно комфортно и може да се прибере при близките си часове след процедурата. В зависимост от заболяването един пациент има  нужда от три до шест подобни процедури.

Брахитерапията е радикален метод на лечение и рак на маточната шийка. При диагнози като ендометриален карцином, при следоперативно влагалищно облъчване, рак на млечната жлеза, белодробен карцином, ректален карцином, кожен карцином методът се прилага като съпътстващ.

 

www.cityclinic.bg тел. 0700 33 900, 0892 20 20 80


Източник: petel.bg

Коментари

д-р Панайотов е чудесен лекар и човек!