Публикация

МЗ: Няма конфликт на интереси при визитата на министъра в САЩ


Няма конфликт на интереси при провеждането на визитата на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев в САЩ, съобщи здравното ведомство.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че ДАНС проверява „Остеотех”, като поводът е посещението на здравния министър д-р Божидар Нанев и председателя на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов в САЩ през ноември м. г. на разноски на две неправителствени организации.

Поканата за пътуването е от федерацията „Американски граждани от български произход” и Евроатлантическия фонд, свързани с д-р Румен Хичев, който е и шеф на „Остеотех”.

По думите на премиера, той получил  уверение, че в пътуването няма заложен конфликт на интереси. „Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат, и то много сериозно, отговорността”, посочи Борисов.

Министерството на здравеопазването уточнява, че посещението е извършено по покана на Евроатлантическия фонд и Федерацията „Американски граждани от български произход”, отправена чрез българския посланик в Америка – Лъчезар Петков. Поканата е съгласувана с държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи.

Д-р Божидар Нанев е командирован от Министерския съвет. Транспортните разноски по посещението са поети от двете неправителствени организации.

Нито една фирма от български или чужд произход, включително и „Остеоцентър”, не е участвала  разноските по тази визита.

Обвинението в конфликт на интереси е неоснователно и поради причината, че МЗ и в частност министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев не са страна по договор с „Остеоцентър”, подчертава още ведомството.

Тъканната банка сключва договор за обмен на тъкани с Националния център за създаване и координация на трансплантациите „Бултрансплант” през 2002 г. преди да съществува Изпълнителната агенция по трансплантации. С появата на ИАТ през 2004 г. и Закона за трансплантации договорът автоматично спира да действа, защото е юридически нищожен.
Причината е, че агенцията има друг предмет на дейност – само контролни функции, и не би могла да сключи подобен договор.

Оттогава насам „Остеоцентър” работи на принципа на отделни договори с лечебните заведения, през миналата година те са 13. На същия принцип в момента у нас работят още 5 тъканни банки – държавната банка в „Пирогов”, очната банка в „Пирогов”, българо-холандската частна тъканна банка „България”, частната Международна очна банка.

Дейността си по обмен на тъкани „Остеоцентър” извършва по Наредбата за международен обмен на тъкани от 2004 г. Тя позволява от страната да се изнасят тъкани, само след като са задоволени потребностите у нас. В замяна на това в България се внасят високотехнологични импланти – алографти.

Коментари