Публикация

Д-р Румяна Тодорова: След края на лятото грижите за кожата трябва да бъдат още по-интензивни

Слънцето значи здраве, значи живот, но трябва да сме достатъчно разумни как да го ползваме


Д-р Румяна Тодорова е специалист по кожни болести от софийския медицински център Неоклиник. Тя е била два пъти управител на Националната здравноосигурителна каса – от 2006 г. до 2009 г. и от 2013 г. до 2015 г. Със специалиста по кожни болести от Неоклиник разговаря Бойко Бонев

Д-р Тодорова, лятото е към своя край. Кои са най-честите кожни промени, които настъпват през летните месеци?

Преди началото на лятото обикновено говорим за предпазване на кожата от слънчевите лъчи и каква фотозащита трябва да ползват хората. През есента обаче трябва да се види какви промени са настъпили при кожата през летните месеци, когато слънчевото греене е по-интензивно, въздухът е по-сух, а тялото се поти повече. Освен това температурата в помещения, където работят климатици е доста по-ниска отколкото навън, а това създава едно стресово състояние на кожата. Също така трябва да се отчете, че през последните години заради климатичните промени с повишени летни температури, изтъняване на озоновния слой и проникване на повече вредни лъчи през атмосферата, всичко това се отразява върху нея. Като орган, който е 100% в контакт с околната среда няма начин тя да не реагира на всички тези условия.

Вредно или полезно за организма е излагането на слънце?

Не можем да кажем, че слънцето е само вредно или че е само полезно. Трябва да се намери оптималната среда. Безспорно слънцето е важно за организма и особено за костите, защото способства за синтезирането на витамин D. Ако то се използва рационално и не се излага продължително кожата на слънце в часовете между 11 и 16, ако се използва ефективна слънчева зашита, то е много полезно. Слънцето значи здраве, значи живот, но трябва да сме достатъчно разумни как да го ползваме.

Какво се разбира под ефективна слънчева защита?

Много се говори за фотозащитата и е хубаво, че хората започнаха да ползват различни кремове. Въпросът е обаче какви са ползвани и доколко те са били ефективни. Обикновено на опаковките е отбелязано срещу кои лъчи е слънчевият филтър. Ефективни са тези препарати, които осигуряват защита срещу UVA и UVB лъчите. UVA лъчите са по-опасните, защото имат способността да проникват по-дълбоко в кожата и са отговорни за стареенето на кожата. UVB лъчите те имат по-ниска прониквателна способност и са отговорни за изгарянията. Тяхното въздействие е най-силно през летните месеци. Кожата обаче има една характерна способност – да помни. Това означава, че пораженията от слънцето не се проявяват веднага, след като сме се прибрали от плажа, а след години. Резултатът е изобилие от мъртви клетки, поява на пигментации, сухота на кожата. Говорим за здравата кожа, а не за проблемната кожа. Пораженията изискват възстановяване на кожата -  отстраняване на мъртвите клетки, хидратиране на кожата и продължаваща употреба на фотозащита.

Има ли кожни заболявания, които се изострят или се причиняват от слънцето и сухия въздух?

Има, те се наричат фотодерматози. Най-честите заболявания, които се получават при първото излагане на слънце, са слънчевите алергии. Става въпрос за дребен, сърбящ обрив, който бързо отшумява при взимане на съответните мерки, разбира се след консултация с дерматолг.

Има също така слънчева уртикария. Тя като обрив по нищо не се отличава от обикновената – големи червени петна, които се получават по кожата и имат преходен характер. Т.е. скриват се и се появяват отново, но появата им е свързана с излагането на слънчева светлина.

Има кожни заболявания, за които човек знае, че боледува от тях и които могат да бъдат изострени през лятото. Това са различните форми на някои колагенози, каквато е кожната форма на Lupus erythematosus.

Друго заболяване, което може да се изостри, това е акнето. За съжаление в последно време наблюдаваме, че то не е приоритет само на юношеската възраст. За това основна причина има замърсяването на въздуха, ползването на недостатъчно качествена или неподходяща за съответния тип кожа козметика. Така или иначе акнето на първия етап сякаш се подобрява от слънчевата светлина и особено от морската вода. След това обаче се оказва, че всъщност то се е влошило от тези условия. Трябва да се знае, че къпането в басейни, където има голяма концентрация на хлор не действа добре на кожата с акне. Потенето и запрашеността на въздуха запушват кожните пори още повече, което създава условия да се задържа мастен секрет в жлезите. В резултат се образуват комедони, които след време стават гнойни пъпки.

Розацеята е едно хронично заболяване, което излиза на лицето. Изразява се в зачервяване на бузите и разширени кръвоносни съдове, които започват да прозират през кожата. Появяват се и гнойни пъпки. Това е заболяване, което никак не обича топлината. Затова се препоръчва такива хора да не се излагат директно на източници на топлина и на резки смени на температурите.

Кои са най-опасните заболявания, свързани със слънчевите лъчи?

Вредните въздействия на слънцето са свързани със злокачественото израждане на клетките и образуването на меланом и немеланомните карциноми.

Немеланомните карциноми са свързани с изгарянето на кожата. Особено податливи са хората от първи и втори фенотип – със светли очи, бели кожи, руси коси. Ако те в продължение на години излагат кожата си на слънце без защита, се появява карцином по най-уязвимите части на тялото, като например лицето. Обикновено се появява пъпка, която постепенно започва да се разязвява, не заздравява от различни мехлеми. Има ли такъв проблем задължително трябва да се потърси консултация с дерматолог, а не да се пробягва да самолечение с прилагане на различни билки и т.н. Лечението в този случай най- често е оперативно.

Най-неприятното поражение на кожата е меланомът. Той се развива най- често на базата на вече съществуващи бенки. Разбира се не всяка бенка може да стане меланом. Различават се няколко вида. Повърхностно разпростиращия се меланом – обикновено има едно кафяво петно, което в определен момент започва да натрупва неравномерно пигмент или да се получава зачервяване около него. Види ли се такова изменение върху кожата задължително трябва да се потърси консултация с дерматолог. Нодуларният меланом е тъмно черно на цвят възелче, което в един момент започва да секретира и да кърви. Има и други видове.

Меланомите могат да бъдат не само пигментирани, но за щастие тези случаи са редки. Това са т.нар. ахромични меланоми, които са изключително злокачествени. Трудно се различава, защото няма пигмент. Много важно е тези образувания да не се дразнят и да не се разчоплят.

Каква е връзката между солариумите и тези заболявания?

Безразборното използване на солариуми може да доведе до тях. Младите хора често държат да запазят тена, придобит на плажа, до зимата. Това натоварва изключително много клетките, произвеждащи меланин и може да доведе до тяхното злокачествено израждане.

Каква козметика трябва да се ползва в периода след лятото?

След края на лятото грижите за кожата не само не трябва да спират, но трябва да са по-интензивни. Добре е да се правят редовно пилинги, хидтратация. Слънчевата защита трябва да продължи, защото слънцето е все още силно. Не трябва да се забравя, че идва скиорският сезон и слънцето в планината е не по-малко силно от това на морето. Разумно е след приключване на лятото да се посети профилактично дерматолог. 

Коментари