Публикация

Революционно финландско устройство отчита готовността на спортистите

FAM & CheckMyLevel информират за възстановяването и нивото на готовност на спортистите по-бързо и по-точно в сравнение с традиционните измервателни устройства, базирани върху сърдечната дейност.


FAM (Frequency Analysis Method) е метод за измерване на нивото на представяне и възстановяване на спортистите. Преди 10 години финландската компания Juno Medical разработи FAM-устройството, което анализира състоянието на мускулите и освен това има и следните функции: успокоява болката, релаксира мускулните крампи и спазми, подобрява кръвообращението, укрепва връзките и сухожилията, възстановява мускулите, подобрява работата на лимфната система и т.н.

Устройството предлага бързо и неинвазивно индикационно оценяване на представянето на нервно-мускулната система и нивото на възстановяване. Методът му на работа е базиран на интерферентна стойност, широко използвана в електротерапията. Базирайки се на измерените резултати, спортистът и треньорът могат да вземат важни решения, отнасящи се до тренировката и състезаването. Макар и да има изобилие от изследвания относно тренировките на спортистите, всеки атлет реагира различно при извършване на упражненията. С помощта на метода ФАМ всеки атлет получава индивидуална информация за реакцията на тялото му.

По време на тренировъчния сезон FAM-измерването се използва за оптимизиране на тренировъчния процес. Методът FAM дава информация за възстановяването на тялото по-бързо и по-лесно от кръвните тестове. Благодарение на метода може да се разбере дали даден вид тренировка е подходящ или не за някой спортист. Спортистът и треньорът научават какъв е индивидуалният отговор на тялото след тренировката.

По време на състезателния период методът FAM може да се приложи за оптимизиране изявите на спортиста. Това е от значение при спринтови и силови спортове, където капацитетът на нервно-мускулната система играе ключова роля. В практиката методът дава индикация за качеството на упражненията, необходимостта от почивка, както и от потенциална състезателна пауза. По време на състезателния сезон запазването на върхово ниво на представяне е изисквана цел.

Спортните травми и претренирането са част от живота на спортиста. Методът FAM е отличен инструмент за комбиниране на рехабилитационния процес и тренировките, предотвратявайки допълнителни травми и продължителни такива, ускорява възстановяването на пълния капацитет и предотвратява претренирането, а възстановяването от претрениране може да отнеме месеци.

Индивидуалното изследване отнема около 10 минути и може да се извърши от треньор, физиотерапевт или от специалист по извършване на измерванията. Може да се извърши на терена и след това да се прегледа по всяко време. Другият вариант да се изследва готовността на спортиста са цялостни кръвни тестове, които отнемат много повече време.

Свръхкомпенсация

За да може един спортист да оптимизира тренировката си, е необходимо да се намери балансът между тренировка и следтренировъчно възстановяване. Тежките тренировки водят до моментално изтощение и засягане на тъканите. В зависимост от интензивността на тренировъчния сезон на спортиста може да му се наложи възстановяване от 2 дни до 2 седмици. Свръхкомпенсацията е следтренировъчният процес, през който тренираната функция има по-висок капацитет, отколкото преди тренировъчната сесия. Ако следващата тренировка бъде през този период на свръхкомпенсация, тялото ще напредне до по-високо ниво на фитнес. Важно е да се разбере, че освен тренировката, възстановяването и почивката също играят съществена роля за свръхкомпенсацията. Твърде скорошното или тежко трениране след предишна тренировка ще доведе до претрениране.

За да постигне така наречената свръхкомпенсация, спортистът трябва да оптимизира тренировките, като периодът на възстановяване след предходната тренировка не трябва да бъде нито твърде дълъг, нито твърде кратък.  Определянето на този период е доста трудно без лабораторни изследвания.

Методът FAM измерва възстановяването на спортиста след тренировъчната сесия, също така показва на много ранен етап дали тренировката е подходяща.

Доказано е, че методът FAM и кръвните тестове дават по-реална представа за възстановяването, отколкото чувството за мускулна болка. 

С цел да се предотвратяват травми, в практиката възникна необходимостта от ежедневна проверка нивото на готовност на спортистите. И тъй като времето на всички е ценно, а 10 минути за изследване е твърде много, преди 2 години компанията Juno Medical започна разработката на малко, леко, мобилно устройство. Така на бял свят се появи CheckMyLevel. Устройството се побира в човешка длан и за 30 секунди отчита готовността за тренировка и нивото на възстановяване на спортистите. Данните от изследванията се съхраняват в Cloud Service, така че треньори и лекари могат във всеки един момент, от всяка точка, да проверят данните и статистиката на всеки един състезател и на целия отбор като цяло. Устройството отчита готовността на вегетативната нервна система, което е важно за спортистите, чиито спортове изискват бързина, сила, умения и точност. Чрез измерването се получава информация за нивото на  възстановяване и каква трябва да бъде интензивността на тренировката. Благодарение на CheckMyLevel става по-лесно за спортиста и треньора да решат дали тялото е в готовност да следва определеното за деня натоварване или да се намали или увеличи интензитета на тренировката. Спортистът вижда индекса на готовност за тренировка, който показва нивото на възстановяване от тренировката от предишния ден. Треньорът може да следи всички резултати на всички свои атлети, независимо къде се намират те.

CheckMyLevel информира за възстановяването и нивото на готовност на спортистите по-бързо и по-точно в сравнение с традиционните измервателни устройства, базирани върху сърдечната дейност.

Повече информация за устройствата може да намерите при представителя на CheckMyLevel за България AllSport.

Елена Йоловска, тел.: 0879 920 776


Коментари