Публикация

Уникалният за България HIPEC-метод спаси две жени с метастази в корема

Комбиниран екип от висококвалифицирани специалисти – гинеколози, хирурзи, уролози, реаниматори, онколози и психотерапевти, се грижи за онкоболните


Чувствам се великолепно! Не съм очаквала, че след тежка операция, в която ми бе поставен химиотерапевтик, ще се чувствам отлично. Това разказа 58-годишната Сафие Шарифова от Рудозем след интервенция по най-новия оперативен метод за лечение на метастази на яйчниците в напреднал стадий в една от водещите вериги болници в България - „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Хирургичната циторедукция с хипертермична интраоперативна химиотерапия - HIPEC, е известна още като метода на Dr. Paul Sugarbаker, който е негов основоположник. Основната цел на терапията е да спре агресивното разпространение на метастазите в коремната кухина, когато това не може да бъде постигнато посредством други методи. При този нов комбиниран двумоментен метод, след хирургичното отстраняване на перитонеума или на част от него, заедно с видимите метастази и първичния тумоp, коремната кухина се изпълва със загрята смес от химиотерапевтици, които унищожават невидимите с просто око метастатични клетки.

Така на петия ден след интервенцията Сафие може да става и да се разхожда. Жената е изумена от резултата, защото два пъти е изпадала в алергичен шок след вливки, а при втория път едва не починала. Благодарна е на гинеколозите д-р Борислав Иванов и д-р Георги Крумов, които положили много грижи за нея. Те са изключителни лекари, но и хора с топли сърца, а това е много важно и лекува не по-малко, просълзява се Шарифова.

Започва лечението си през 2013 г. в голяма университетска болница у нас, след като се установява, че страда от рак на яйчниците с метастази в матката и апендикса. Разбира за новия апарат от д-р Мариана Атанасова от онкологията в „Медлайн“-„Централ Хоспитал“, която проследява състоянието на Сафие сега. След направените скенер и други изследвания лекарите заключават, че е подходяща за HIPEC терапия.

Комбиниран екип, включващ висококвалифицирани специалисти – гинеколози, хирурзи, уролози, реаниматори, онколози и психотерапевти извърши успешно операцията на Шерифова, спазвайки най-новите протоколи на Световния онкологичен център в Милано (INSTITUTI NAZIONALE PER CURA TUMORI – MILANO) и Частния онкологичен център и фондация Аниели в Торино (Candiolo Canver Instityte – IRCCS), посочи гинекологът д-р Борислав Иванов. Интервенцията продължава 11 часа, в хода на работата медиците откриват разсейки в дебелото черво и в пикочния мехур. Дни след това е направена операция на друга пациентка на 67 г. Нейното времетраене е 9 часа. „При добри лабораторни изследвания се оказа, че перитонеумът беше обсипан с микрометастази, обясни началникът на АГ отделението д-р Георги Крумов.- Без тази терапия почистването им на практика е невъзможно. Целият екип е щастлив, че операциите преминаха успешно и пациентките се чувстват отлично.“

 В досегашната практика на българските болници при диагностициране на карцином на яйчниците в трети и четвърти стадий не се предприема оперативно отстраняване на метастази в коремната кухина, тъй като шансовете за цялостното им отстраняване са минимални. По този начин не се дават никакви шансове за лечение на заболелите в този напреднал стадий. С прилагането на новия оперативен метод, има много по-голям шанс да се продължи животът на тези болни. Отстраняват се не само засегнатите органи или тъкани от тях, а при нужда се изчиства и цялата коремна кухина – стените й, както и тъканите които обвиват органите, като по този начин се премахват всички видими ракови клетки. Това е първият етап на лечението – хирургична циторедукция (CRS), (б.а. - цито - от клетка, редукция-намаляване), с което се осигурява по-отчетливо действие на химиотерапевтика. След това се преминава към втория етап от оперативното лечение – хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC). При него с помощта на дренове се влива течност, загрята до 42-43 ̊С, благодарение на която раковите клетки стават уязвими. В така подготвената среда се влива химиотерапевтик, който унищожава всички невидими ракови клетки. Химиотерапията продължава 90 минути.

За сравнение, при извършване на стандартни операции и последваща интервенозна химиотерапия – преживяемостта на пациентите през следващите 5 години е 32%, докато с прилагане на новия метод този процент е двойно по-голям – до 65%.

При застрашаващото покачване на процента на заболелите от карцином на яйчниците в световен мащаб - през 2012 г. има регистрирани 240 000 болни, през 2015 г. - броят им нараства главоломно на 407 000, като за съжаление статистиката предвижда през 2017 г. те да станат 586 000, прилагането на новия метод би дал възможност на много по-голям процент болни да бъдат лекувани, като им даде шанс техният живот да бъде удължен.

Ръководството на верига болници „Медлайн-„Централ Хоспитал“ е в преговори със здравната каса /НЗОК/ и с частни фондове в Италия, които да поемат заплащането на операциите на техни граждани в България, тъй като стойността на извършването на такъв тип операции в частните клиники в Италия е 100 000 евро, а цената в Пловдив е 20 пъти по-ниска. В нея се включват само скъпоструващите консумативи, които са за еднократна употреба и разходите за химиотерапевтика. По този начин верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ целят да дадат възможност на болни както от България, така и от чужбина да се подложат на новите и много по-надеждни методи на оперативното лечение на болестта, като по този начин им се даде шанс удължат своя живот.

 

Коментари