Публикация

За мускулните крампи и мускулните спазми

Тази статия ще ви помогне да разберете: какви са мускулните крампи, как проблемът се развива, какви са възможностите за лечение и как могат да се предотвратят мускулните крампи.


Имате над 600 мускули в тялото си. Тези мускули контролират всичко, което правите. Когато става дума за мускулни спазми, най-често засегнати мускулите са мускулите на горната част на ръцете, мускулите под бедрата и мускулите в предната част на бедрата.

Анатомия
Какви части на тялото са включени?
 
Мускулите са съставени от множество групирани влакна. Мускулите се делят условно на волеви и неволеви. Волеви или напречно-набраздени мускули са тези, които  движим по избор (например мускулите на ръцете и краката). Тези мускули са прикрепени към костите чрез сухожилия. Неволеви мускули или гладки мускули, са тези, които се движат по директна команда от мозъка (например, мускулите, които контролират диафрагмата и ви помагнат да дишате). Сърцето е пример за неволеви мускул, т.е. вие не можете да го накарате да работи когато решите.
 
Когато става дума за мускулни спазми, най-често засегнатите мускули са гастрокнемиус (прасците), трицепса (мускулите в горната част на ръцете) и квадрицепсите (мускулите в предната част на вашия бедра).

Причини
Какво причинява мускулни крампи?
 
За да съкратите вашите мускули, мозъкът ви изпраща сигнали към волевите мускулите и координира движенията, които искате. Контракцията на волевите мускули, когато те се използват е силна. След като движението е извършено, мускулите се отпускат до следващото натоварване. Когато циклите на контракция / релаксация се правят многократно, като при упражняване, влакната стават по-силни и мускулите стават по-големи и по-силни. Въпреки това, понякога мускулите или само няколко влакна в мускула се контрахират, причинявайки мускулен спазъм или крампи. Разликата между спазми и крампи е силата на свиване. Ако това е бързо свиване и освобождаване на мускулите, без болка, това е спазъм. Ако свиването е продължително и болезнено, това е крампа. Понякога, крампите са толкова интензивни, че не можете да използвате вашата мускулатура, защото е стегната и болезнена. Крампите могат да бъдат краткотрайни, минута или по-малко или дълго до няколко дни.

Крампи могат да се получат в един или няколко мускула в зависимост от дейността и натовареността. Могат да са епизодични и никога повече да не се проявят, но могат и да заемат хроничен характер и да се случват често.
Има няколко причини, поради които може да се появят мускулни спазми, включително най-честата  е тази, при която се наблюдава при съботно-неделни спортисти. Тези видове спазми попадат в категорията на парафизиологичните спазми. Това са крампи, които засягат обикновено здрави хора, но са предизвикани от едно събитие, като упражнение.
Маратонци и състезатели по триатлон са изложени на 30-67 % риск от развитие на тези спазми. Въпреки че точната причина за спазми не е известна, изследователи вярват, че те могат да бъдат причинени от неправилно разтягане, мускулна умора или липса на кислород до мускулите. Други причини могат да включват топлина, обезводняване и / или липса на сол и минерали (електролити). Нови изследвания показват, че може да има необичайна активност на двигателните неврони на нивото на гръбначния стълб.
Изследователите също така са забелязали, че спортистите, които страдат от много спазми са по-възрастни, маратонци или имат висок индекс на телесна маса.

Крампи също може да се получат, ако използвате едни и същи мускули по един и същи начин за твърде дълъг период от време. Това може да бъде наведената позиция в градината, писане на клавиатура или писане на ръка.
 
Понякога, спазмите привидно идват от нищото.
Жените, които са бременни може да получат повече мускулни спазми по време на бременността, но причината не е ясна. Отново, това се счита за парафизиологични спазми, защото те са предизвикани от бременността. По същата логика, възрастните хора също могат да бъдат предразположени към развитие на мускулни крампи. Специалистите смятат, че това се дължи на загуба на мускулна маса, тъй като са хора на възраст плюс бездействие.
Мускулни крампи може да се появят и като страничен ефект от медикаменти. Диуретиците, защото те спомагат отделянето на  течности от организма. Ако твърде много течност се отделя твърде бързо, в резултат може да доведе до обезводняване и мускулни спазми. Други лекарства също могат да причинят мускулни спазми.
Скелетните проблеми могат да увеличат шансовете за крампи на краката. Например, хората с проблеми като сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб) биха могли да имат скъсяване на единия крак спрямо другия. Този дисбаланс може да предизвика спазми в крака.
Симптоматични крампи са, както подсказва и името, симптоми на заболяване, което може да причинява спазми. Примери на няколко заболявания, които могат да причинят мускулни спазми са: болест на Паркинсон, тетанус, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Атеросклерозата (втвърдяване на артериите) прави трудна циркулацията на кръв в организма. Често, един от първите признаци на атеросклероза е симптом наречен накуцване или интермитентно накуцване. Някой, който има атеросклероза може да започне да чувства спазми в единия или двата крака след ходене за известно време. В покой, болката изчезва, но тя се връща, когато лицето започне да ходи.
Радикулопатия (възпаление на корена на нерв в гръбначния стълб) е известна причина за мускулни спазми, обикновено нощем. Някои други заболявания, които могат да причинят мускулни спазми са цироза на черния дроб, ухапвания от паяк черна вдовица и злокачествена хипертермия.
Накрая, идиопатични мускулни спазми са спазми, които са с неизвестна причина, но те са симптоми на заболяване или може да се наследяват. Внезапни нощни (срещащи се през нощта) крампи на краката са пример за този вид спазми.
Симптоми
Мускулните крампи са болезнени, няма съмнение в това. Симптомите на мускулни крампи обикновено се появяват бързо и интензивно. Те могат да бъдат толкова силни, че може да се наложи да спрете това, което правите в момента и да не можете да продължите. Има и спазми, които се случват след натоварването. Тези забавени или нощни крампи могат да повлияят на спортистите.
Най-очевидният симптом на мускулни крампи е остър, остра болка в засегнатия мускул. Ако това е голям мускул, можете да почувствате крампата като възел или твърда бучка в мускулите, точно под кожата.

Диагноза
Като цяло, хората знаят когато имат мускулни крампи, така че те не търсят медицинска помощ, за да разберат какви са те и какво ги е причинило. Въпреки това, понякога мускулни спазми са по-сериозни, продължителни и непоносимо болезнени. Ако те са причинени от заболяване, вместо от пренапрежение, причината за тях ще трябва да бъде намерена.
Лекарско мнение
Кръвните тестове обикновено са първото, тъй като мускулните спазми могат да бъдат причинени от дехидратация и изчерпване на сол и минерали (електролити). Тъй като бременни жени могат да бъдат по-склонни към мускулни спазми, тест за бременност може да се поръча за жените, заедно с други кръвни тестове.
Допълнителни изследвания на кръвта могат да бъдат назначени, за да проверите дали щитовидната жлеза и бъбреците функционират правилно. Вашата щитовидна жлеза е отговорна за производство и разпространение на хормони.
Ако кръвните изследвания са в границите на нормата и отрицателни за бременност, има други тестове, които могат да бъдат поръчани. Използване на доплер за да се види дали има някакви блокажи в кръвоносните съдове.
Ако Вашият лекар смята, че може да има неврологично разстройство, което причинява спазми. Един тест, който може да се направи, се нарича електромиография. Магнитен резонанс (ЯМР) може да се извърши.

Лечение
Какво може да се направи, за да се облекчат болката от мускулните крампи?
Видът на процедурите, необходими за мускулни крампи, зависи от това, което ги причинява. Ако имате случайни мускулни крампи от физическа активност или прекомерната употреба на някои мускули, обикновено можете да се погрижите сами за себе си. Просто спиране на дейността  и почивка ще спре спазмите. Ако спазмите продължават, разтягането на мускулът, макар и болезнено - трябва да освободи напрежението. 
Някои хора смятат, че с помощта на лед може да си помогнат за да се отпусне напрегнатата мускулатура, други имат по-голям късмет с топлина, като електрически възглавници,  дори топли кърпи. Бъдете внимателни, когато прилагате лед или топлина към възпалената част от тялото си. Масажа може да помогне, въпреки че той може да бъде болезнен. Ако причината за спазмите е дехидратация, течности с електролити (спортни напитки, изотони) са от съществено значение да се балансира загубата на течност.
За спортисти, които изпитват много спазми доброто хранене е важно. Това може да означава среща с диетолог, за да обсъдят диета и хранителни навици.
Някои мускулни спазми могат да бъдат причинени като страничен ефект на някои лекарства. Говорете с Вашия лекар. Регулиране на дозите или смяна на лекарството може да помогне за проблема на спазми. Не променяйте някой от вашите лекарства с рецепта, или не спирайте да ги приемате, без знанието  и одобрението на Вашия лекар.
Ако спазмите са причинени от заболяване, те трябва да се разсеят от лечението на заболяването. Повечето мускулни крампи са краткотрайни. Има някои случаи, в които лекарите могат да използват ботокс за да спрат спазмите в определени мускули. Това се решава за всеки отделен случай и зависи от причината и въздействието на спазмите.
Тъй като мускулни крампи идват толкова бързо, колкото изчезват, най-доброто лечение е превенцията. Всеки, който е на път да направи нещо напрегнато или атлетично трябва да се затопли и да разтегне мускулите на първо място. Ако ще премествате мебели, разкопавате градина, боядисвате  или нещо за което не сте свикнали да използвате мускулите си, може да получите преумора. Чрез затопляне и  разтягане, това трябва да бъде избегнато.
Важно е да разтягате бавно и в продължение на поне 30 секунди. Всяко разтягане под 30 секунди е безсмислено. За спортистите е важно да разтягат през целият ден, тъй като това ще поддържа мускулите им гъвкави и еластични. Други важни съвети включват доброто хидратиране и избягване на тренировка в прекалено затоплено помещение.

Резюме
Тъй като упражненията, свързани с  мускулни спазми, възникват най-често при здрави индивиди, важният въпрос е да се контролира честота и интензивността на спазмите. Това може да стане чрез превантивни мерки, като например правилната подготовка и стречинг и осигуряване на адекватен прием на течности, преди да започнат физическите упражнения или дейност.
За тези, които живеят в мускулни спазми поради заболяване, честотата и интензитета могат да бъдат засегнати от лечението за заболяването. Ако са в следствие на странични ефекти от лекарства, които причиняват спазми, това може да се избегне чрез промяна или приспособяване на лекарства, дозата  или комбинации от лекарства, когато е възможно.


Коментари

цеца велкова
21 сеп 2016 16:43

STRADAM OT MC OT ZDRAVNATA KASA MI OTKAZAXA JIVOTO SPASQVA6TITE INJEKSII I LEKARSTVA

AS SAM MC NE PIQ NIKAKVI LEKARSTVA KAKVO DA PRVQ OT http://ZDR.KASA MI OTKAZAXA VSI4KO