Публикация

Шефът на варненския Тубдиспансер: Държавата трябва да поеме разходите по лечение на болните

Доц. д-р Христо Ганчев със становището си по проблема с издръжката на лечебното заведение в града.


Шефът на Тубдиспансера във Варна доц. д-р Христо Ганчев изпрати писмо до Moreto.net със становището си по проблема с издръжката на лечебното заведение в града.


Ето и пълният текст на писмото:
"Когато Господ е създал Адам и Ева, най вероятно между тях се е промъкнал туберкулозен бактерий, който придружава човечеството в цялата му история. Борбата с това заболяване продължава векове и въпреки значителните успехи туберкулозата (ТБК) остава сериозен здравен проблем! 
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че за 2011 г. новите случаи са 8,7 млн., като починалите от ТБК са 1,4 млн. Всяка година в Европа се диагностицират 400 000 нови случаи, като 40 000 умират! За съжаление България не е между страните с най добри показатели. В последните години новооткритите болни на 100 000 население се движи от 90,5 до 66,9. За Варна новите болни за 2014г. са 74, а за 2015 г. 57, а до този момент за 2016 г. новите болни са 40, като 26 са бацилоотделители и 1 е МДР,т.е. заразен с мултирезистентна. Тези болни се лекуват в Белодробна болница за лечение на туберкулоза в гр. Варна. В момента болницата се намира в изключително тежко финансово положение. Сметките са блокирани от стари задължения, заплати не са получавани от месец януари 2016 г. И съвсем естествено текучеството на опитен персонал е голямо. 
Държавата се оттегли тихомълком. Изплащат се субсидии по 35 лв. на леглоден, при дневна нужда от около 100 лв. Останалите 75 лв. се търсят?! Община Варна взе решение да ликвидира болницата, което става след окончателно решение на министъра на здравеопазването. Това решение се очаква от повече от година, но няма никаква реакция от страна на министерството. Проведоха се разговори с ръководството на МБАЛ”Св. Анна”, но се получи отказ от тяхна страна. И съвсем очаквано и нормално. Едва ли има болница, която ще приеме още 700000 лв. годишен разход без никаква компенсация! Специално от „Св.Анна” са отнети правото да разполага със земята, на която е построена и бившата й поликлиника, сега ДКЦ, който също може да носи печалба, не е в състава на болницата. А тя с приходите си може и да компенсира частично евентуално разходите по туберкулозата.
Друго решение на проблема е болницата да остане на издръжка на Община Варна. Не разбирам защо една община с годишен бюджет от 280 млн. лева не може да заделя 700 хил. лева годишно за издръжка на туберкулозната болница! 
И най-добрия вариант, разбира се е държавата, да поеме разходите по лечението на своите болни граждани!!! Мисля, че ако има референдум по въпроса има ли нужда от нашата болница, сред гражданите на гр. Варна, резултата ще бъде категорично ДА!
Формулировката, че в състава на болница ще се провежда модерно лечение не отговаря на истината, защото и сега лечението, въпреки всички финансови несгоди е модерно Три стълба са в основата на лечението на туберкулозата: стациониране на болния за осигуряване на физически и душевен покой, редовно хранене и лекарства. Що се отнася до лекарства специалната програма осигурява еднакво лечение на болния в Париж, Берлин и Варна! Усилията, които се полагат за финансиране е за поддържане ниво на нормалност на целия процес."


Източник: moreto.net

Коментари