Публикация

Възраст и болест вече не са синоними


Остаряването винаги е плашело хората. Варианти на поговорката „Старост-нерадост” съществуват на всички езици, като причината за страха от годините е най-вече влошаването на здравето.
Обяснението, че болежките се дължат на възрастта, звучат така убедително, че хората благодарят на Бога за малкото преживени дни без болки.

Едва през последните години се разбра, че старостта може да се отложи, и то с напълно научни методи.

За първи път през 1993 година американските лекари Роналд Клатц и Роберт Голдман обявиха, че е време думите “възраст” и “болест” да престанат да се възприемат като синоними.

Загубата на физически сили, намаляването на умствените способности, нарушената сърдечна дейност, проблемите с кръвоносните съдове и ставите не са признаци на старост, а на различни заболявания. Появи се въпросът дали тези проблеми не трябва да бъдат лекувани като обикновени заболявания, а не като възрастови промени.

И учените отидоха по-далеч, задавайки си въпроса дали възрастовите изменения могат да се предотвратяват навреме.
Така в медицината се появи понятието «антиейджинг» с три  принципа: дълъг живот, здраве и младост.

Според това понятие, трудно пробиващо път и сред медици, и сред пациенти,  антиейджингът като философия и начин на живот трябва да се прилага още от 20-30-годишна възраст, но съвременните технологии могат да помогнат и на тези, които са започнали по-късно.

И най-високите технологии не могат да се преборят с начина на живот. Откажете се от цигарите и спортувайте. Това ви гарантира 10-12 години допълнителен живот. Ако приемате достатъчно витамини и необходимите микроелементи, удължавате живота си с още толкова.

Съвременните медицински технологии могат да продължат младостта с още 15-30 години!  И накрая, природосъобразното хранене ще осигури още цели 35-70 години. Това означава, че е възможно човешкият живот да се удължи с десетилетия.

Известно е, че цял живот организмът ни е атакуван от вредни вещества, които ни разболяват. Става дума за влиянието на тежките метали, радиацията, различните токсини. В днешно време медицината има възможности да ни избави от тези отрови чрез дезинтоксикация.

Съвременните процедури за изхвърляне на шлаките нямат нищо общо с методите на миналия и по-миналия век. Те прочистват организма чрез промяна на обменните процеси в него.   

Може ли да се предскаже от какво ще заболеете? Не, разбира се! – ще отговори логично мислещият човек, но няма да е напълно прав. Едно от най-големите постижения на медицината е предсказването на болестите, по-точно откриването им в най-ранния стадий.

Генетичният анализ вече дава възможност едва ли не още при раждането да се открие към кои болести е предразположено детето и към кои не. Тези склонности могат да се определят на всяка възраст.

Мина времето, когато приемането на хормонални препарати всяваше страх и се свързваше с напълняване, окосмяване и други неприятни симптоми. Сега се прилагат 4 и 5-о поколение хормонални препарати.

Те вече се произвеждат по синтетичен начин и действието им е много по-безопасно и точно.  Оказа се, че  хормони може да се прилагат не само при сериозни заболявания, но и за поддържане на организма във форма като на 30-40-годишен човек.   

Преди 15 години, ако човек загубеше ръката или окото си, оставаше инвалид завинаги. Сега перспективите са много по-оптимистични. Вече има  съвършени технологии за пришиване на откъснати крайници.

Вече е създадена изкуствена ретина и се очакват успешни резултати от опитите за присаждане на очна ябълка заедно със зрителния нерв. Следващата стъпка, по която се работи, е изкуствено присаждане – без донори. За това вероятно ще се използват стволовите клетки и технологията за клониране.

Известно е, че ако гущерът загуби опашката си, тя може да порасне отново. Днес, благодарение на медицината, човек може да възстанови много повече неща. Например, отслабналата с възрастта имунна система или пораженията в ДНК клетките. В миналото за генното инженерство четяхме само в научно-фантастичните романи, но днес то е реалност.

Още една посока на бъдещето е нанотехнологията. При нея се прилагат миниатюрни безвредни частички, които проникват и действат точно на необходимото място в организма.

Вече никой не се удивлява от роботите, но все още не сме виждали киборг. Скоро обаче и това може да станат реалност. Приспособления подобни на роботите вече се поставят в тялото. Например електронните устройства, които заместват вътрешното ухо, или изкуствените тазобедрени и други стави.

Учените стигнаха и по-далече - сега се опитват да направят кръвоносни съдове от полимерни материали, което ще реши проблемите с атеросклерозата и съдовите заболявания.

През последните години медиците се убедиха, че без ежедневно движение поддържането на здравето и младостта е невъзможно. Появиха се различни методики, които помагат на хората чрез физическата активност да решават психологическите и физическите си проблеми. Спортната медицина и рехабилитацията непрекъснато се усъвършенстват.

Най-добре е  антиейджинг стратегиите и практики за здраве да се прилагат колкото може по-отрано. От тях обаче има полза във всяка възраст. Учените са изследвали хора над 70 години, които започнали да изпълняват такава програма и установили, че след няколко месеца организмът им се е подмладил поне с 10 години. Нивото на колагена в кожата им, състоянието на сърдечно-съдовата им система, паметта и интелекта им се подобрили и се приближили до показателите на 50-годишни хора.

Коментари