Публикация

Първа помощ при травма на крайниците

Основните признаци за счупването са силна болка, невъзможност за движение, отоци


Най-честите причини за травми през студения сезон са подхлъзванията по заледените улици и непредпазливото практикуване на зимни спортове. За да можете да окажете първа помощ при такива случаи, за начало трябва да установите дали има счупване или друга травма на крайниците (навяхване, изкълчване).

Основните признаци за счупването са силна болка, невъзможност за движение, отоци, промяна на цвета на засегнатото място и др.

Счупванията биват два вида – открити и закрити. Откритите счупвания могат лесно да се разпознаят по изпъкналата от раната счупена кост. В този случай увреденото място трябва незабавно да се обездвижи с помощта на подръчни материали като тънка дъска, твърд картон, дървесни клонки, ламарина и т.н. Импровизираната шина трябва да е достатъчно дълга, за да могат да се обездвижат ставите над и под предполагаемото място на счупването. Накрая се завързва здраво с бинт, парче плат или кърпа. 

Целта е да се предотврати разместването на счупените кости и да се намали болката на пострадалия, който трябва да стои неподвижно, докато го превързват, и да не се мести, докато не се сложи импровизираната шина, освен ако няма опасност за живота му.

Ако по време на инцидента около вас няма подходящи подръчни средства за обездвижване, не изпадайте в паника. В случай на увредена ръка, фиксирайте я към тялото с някаква кърпа или с част от откъсната дреха, а при пострадал крак – привържете го към здравия. 

При открито счупване с кървене на някои от крайниците, преди да преминете към обездвижването, трябва да поставите турникет (кръвоспираща стегната превръзка) над нивото на кървенето.

Може да се случи вие самият да станете жертва на подобен инцидент. Ако прецените, че имате някоя по-лека травма като натъртване и навяхване и мислите, че не е необходимо да търсите специализирана медицинска помощ, използвайте добрия стар трик с леда.

В домашни условия наложете върху пострадалата област кубчета лед, поставени в найлонов плик, или направете една серия от студени компреси. Така ще намалите до минимум вероятността за голям оток.

Коментари