Публикация

В Болница „Тракия“ лекуват кривогледство с операция

Двойното виждане може да е сигнал за появата на заболяването, казва офталмологът, д-р Росица Лолова


 Болница „Тракия“ се правят операции за корекции на кривогледството. Първите две интервенции вече са успешно извършени, съобщи д-р Росица Лолова специалист по детска офталмология. Пациенти са били дете и жена на 35 години.

Кривогледството е заболяване, при което двете очи не работят синхронно и очните оси не са успоредни. Едното око се отклонява в различна посока - навътре, навън, нагоре, надолу. При него има както нарушение на движенията на очните ябълки, така и нарушена проекция в мозъка на образите, които се наблюдават.

Причините за появата на заболяването са основно генетични. Затова то често се среща още в детска възраст. Човек обаче може да развие кривогледство и в по-късна възраст. Заболяването може да се появи след травми, прекаран инсулт, тиреотоксикоза и др. Има и форми на вертикално кривогледство, което може дълго време  да се компенсира и например да се прояви след 30-40 годишна възраст. Белег за проблема е двойното виждане и при появата му хората трябва да потърсят помощ от офталмолог.

Според вида си кривогледството може да се се раздели на три групи. Първата обхваща случаите, когато то се дължи на голям диоптър далекогледство или астигматизъм. Тогава поставянето на точните очила го коригират. При втората група децата нямат голям диоптър, но имат дисбаланс в работата на очните мускули. В този случай директно се предлага оперативно лечение, казва д-р Лолова. Има и трета група, тя е смесена. Тези пациенти трябва да носят очила и да бъдат оперирани.

При операцията специалистите отслабват по-силните мускули и засилват действието на по-слабите. При децата интервенцията се прави с обща анестезия. При възрастните пациенти зависи от типа на кривогледството и наличието на други здравословни проблеми. В определени случаи може да се извърши и с месна анестезия.

Естетичната корекция на кривогледството може да се извърши във всяка една възраст, но функционалната е добре да стане до 7 години, каза още д-р Лолова. Преглед и помощ при нужда всеки желаещ може да получи в Отделението по офталмология на Болница „Тракия“.

Коментари